Završila Molitvena osmina za jedinstvo kršćana
Kategorija:
Vijesti

web-ek2U srijedu 25. siječnja u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske na Žabici kancelar Riječke nadbiskupije mons. Nikola Imbrišak predvodio je ekumensko slavlje u povodu završetka Molitvene osmine za jedinstvo kršćana koja se od 18. do 25. siječnja odvijala pod geslom: „Pomirenje – ljubav nas Kristova obuzima“ (2 Kor 5,14-20) U molitvi su sudjelovali predstavnici: Katoličke, Baptističke crkve, Makedonske pravoslavne crkvene općine „Sv. car Konstantin i carica Elena“, članovi Udruge „Mladi za Krista“ te aktivni vjernici laici uključeni u rad Ekumenskog odbora Grada Rijeke. Ekumensko slavlje glazbom su animirali VIS „Osmjeh“ i zbor Makedonske pravoslavne crkvene općine „Sv. car Konstantin i carica Elena“.

Svjedočanstva o ekumenskim iskustvima iznijeli su Jelena Odorčić, Melani Ivančević i Miroslav Radić. Odorčić je istaknula kako je ekumenizam u njoj zaživio od prvog odlaska na susret u Taize 2013. godine tijekom kojega su je najviše dirnule zajedničke molitve svih sudionika susreta.  Moramo i možemo jedni s drugima. To je ono što nas obogaćuje, poručila je Odorčić.

U Taizeu u više navrata bio je i vjeroučitelj Miroslav Radić i na tragu ekumenskih nastojanja organizira različite programe u Rijeci. Kazao je kako ekumenizam nije samo želja crkvenih poglavara, nego istinska Kristova želja. Bivša pastorica evangeličke crkve, danas članica Udruge „Mladi za Krista“, Melani Ivančević, posvjedočila je svoju angažiranost u različitim kršćanski zajednicama dodavši da je ekumenizam djelo Duha Svetoga i povezanim razapetim dijelovima Isusa Krista. Mi smo njegovi udovi i važno je da funkcioniramo zajedno. To je izazov koji je Krist stavio pred svih nas, poručila je Ivančević.

web-ekume1Govoreći o pročitanom tekstu evanđelja (Lk 15, 11-24) mons. Imbrišak je poručio kako nas isti poziva da spoznamo istinu o sebi i istinu o drugome. Bude li svatko slijedio samo svoj pravac, istinu će spoznati na gorak način. Ovaj tekst potreban je kršćanima i čovječanstvu kako bi prestali osuđivati jedni druge. Potrebno je otkriti put življenja po Istini i ta Riječ objavljena svijetu je da uz ljudski pravac postoji i Božanski – zajedništvo Očeva doma za sve nas. Potrebno je zato prepoznati istinu o sebi i priznati je svjesno i istinito. To je Božanski pravac, a pomirenje i povratak su zajednički izvori spasenja, poručio je mons. Imbrišak. Tradicionalno, okupljeni vjernici zajedno su blagovali kruh i sol kojega su im podijelile članice Makedonske pravoslavne crkvene općine.

Na kraju molitvenog slavlja iz ruku predstavnika prošlogodišnjeg pobjednika ekumenskog malonogometnog turnira, Nevena Pejića iz ekipe „Don Bosco“, uručen je pehar pobjedniku ovogodišnjeg turnira, ekipi „Padre Pio“.

Skip to content