Započela Molitvena osmina za jedinstvo kršćana
Kategorija:
Vijesti

web-ekumena-otvorenje1U srijedu, 18. siječnja u svetištu Majke Božje Trsatske prigodnim molitvenim programom službeno je započela Molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Pozdravnu riječ uputio je gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu i čuvar Svetišta fra Antun Jesenović, dok je ispred Ekumenskog odbora Grada Rijeke predstavnike Katoličke, Baptističke crkve, Makedonske pravoslavne crkvene općine te nazočne vjernike pozdravila tajnica Odbora Ana Marija Antunović. U glazbenom dijelu nastupio je združeni zbor mladih iz različitih zajednica. Temu i program Osmine u Rijeci najavila je Melani Ivančević iz Udruge „Mladi za Krista“.

„Slušajući ove divne zvukove gitare i prekrasne riječi koje slave našeg Gospodina na makedonskom jeziku došle su mi riječi svetog pisma koje kaže kako je dobro i milo kao braća i sestre živjeti. To je cijelo nastojanje ekumenske molitvene osmine – da budemo jedno. Da budemo jedno u Gospodinu. To je potencijal i zadaća Ekumenskog odbora Grada Rijeke.“  Zadaća svih je u Rijeci širiti ekumensko ozračje, jačati duh bratstva i duh sestrinstva među rimokatolicima, pravoslavcima, protestantima do te mjere da se ovdje ili bilo gdje osjećamo domaće, kao kod kuće, rekla je Ivančević.

„S tim ciljem sastajemo se 21. godinu. Do sada smo puno toga postigli, ali još puno toga je pred nama. Zato budimo otvorena srca i ove godine u ekumenskoj molitvenoj osmini i osluškujmo što nam Gospodin stavlja na srca, koja je zadaća ove godine pred nama, što nam je činiti.“ Ovogodišnji program Molitvene osmine pripremilo je vijeće crkava u Njemačkoj pod geslom: „Pomirenje – Kristova nas ljubav obuzima“ (2 Kor 5,14-20). Prekrasni su iskoraci učinjeni ako gledamo na većoj razini – sastanak pape Franje i patrijarha Kirila, odlazak pape Franje u Švedsku u luteransku katedralu. To su sve veliki događaji koji bi nas trebali motivirati i izmirivati da se svakodnevno sastajemo i živimo ekumenu, poručila je Ivančević. „Ono što se sad događa  u ovom tjednu je simbol tog zajedništva jer su predstavnici kršćanskih zajednica tu da posvjedoče da je važno da smo zajedno i fizički i u molitvi, da se posjećujemo. Ali gledajte, želim vam reći nešto što je važno. Važno je da vi vjernici, mi vjernici osjetimo da je to naš zajednički poziv – sastajati se, moliti zajedno jer ako to ostaje kao želja na razini kršćanskih predstavnika, a ta se želja ne rodi među svima nama onda će to biti samo nešto što ćemo mi iz nekog običaja nastaviti. Važno je kako se gledamo, da li mi u jedni drugima vidimo braću i sestre, da li vidimo da smo jedni jer vidimo da nas više stvari povezuje i spaja pa vjerujem da svi oni koji su skloni ekumenizmu i  koji njeguju to zajedništvo reći će DA – ti si moj brat, moja sestra. Krist je taj koji nas ujedinjuje.“

Podsjetila je da kršćani ove godine obilježavanju 500. godišnjicu reformacije na osnovu koje je i pripremljena ova molitvena Osmina. „Zanimljivo je što je papa sam rekao vezano uz reformaciju. Nije poanta da se slavi crkveni raskol, nego ono što je papa rekao. Rekao je da sa zahvalnošću priznajemo da je reformacija omogućila da Sveto pismo bude više u središtu života Crkve.“

Istaknula je da ekumene nema bez fizičkog susreta i zato je važno da ovaj tjedan i ove dane koji su pred nama iskoristimo da se nađemo, da dođemo jedni drugima, vidimo se, čujemo, zagrlimo. Završila je riječima da smo dio nečeg većeg. Molitvena osmina se događa u cijelom svijetu i ovo jedinstvo se događa na mnogim mjestima te bi svi trebali jedni druge gledati kao braću i sestre.

web-ekumen-otvorenje2Susret je zaključen pjesmom mladih i završnom riječi Ana Marije Antunović, koja se u ime Ekumenskog odbora još jednom zahvalila svima na dolasku i najavila sljedeći susret, duhovni koncert u Pastoralnom centru „Riječ i život“ u petak 20. siječnja na kojem će nastupati RiStream i zbor mladih zajednice Krista Kralja.

Program Molitvene osmine dostupan je na stranicama Riječke nadbiskupije kao i na Facebook stranici „Molitvena osmina za jedinstvo kršćana – Rijeka“.

Skip to content