Vratite Bogu Božje

8C0809CC-EA62-4EE7-BAE5-F02D40433758-26198-000021E7D292B8A029. A kroz godinu
Vratite Bogu što je Božje = dajte sebe Bogu

Radosna vijest objavljuje (Mt 22,15-21):
Odoše farizeji i održaše vijeće kako da Isusa uhvate u riječi. Pošalju k njemu svoje učenike s herodovcima da ga upitaju: “Učitelju! Znamo da si istinit te po istini putu Božjem učiš i ne mariš tko je tko jer nisi pristran. Reci nam, dakle, što ti se čini: je li dopušteno dati porez caru ili nije?”
Znajući njihovu opakost, reče Isus: “Zašto me iskušavate, licemjeri? Pokažite mi porezni novac!” Pružiše mu denar. On ih upita: “Čija je ovo slika i natpis?” Odgovore: “Carev.” Kaže im: “Podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje.”

Bogoslužno slavlje Crkve naviješta nam Božju riječ – Riječ Gospodnja. Boga susrećemo u njegovoj riječi. Izručujemo se njezinoj mudrosti i istini, a ponajprije osobi iz koje riječ izvire. Osoba Boga govori okupljenoj Crkvi. Mi se u zajedništvu Crkve izručujemo Riječi, dopuštamo da Spasiteljeva riječ »uhvati« nas, za razliku od onih koji sotonski smišljenom zamkom nastoje Isusa »uhvatiti u riječi«. Pristupaju laskavim pohvalama, izgovaraju ono u što ne vjeruju, iako je izgovoreno istina: »Znamo da si istinit te po istini putu Božjem učiš i ne mariš tko je tko jer nisi pristran«.
Osobe bez Boga dolaze pred Riječ Božju, pred Isusa Krista, i žele ga »uhvatiti u riječi«. Nije im do odgovora na pitanje koje mu postavljaju, nego do osude; što god da odgovori, oni već imaju spremnu osudu. Takav oblik razgovora ne može opstati pred Riječju, pred Onim koji je utjelovljena Očeva riječ i Očeva mudrost. Zato Spasiteljevo postupanje i odgovor pokazuje svima njihovo bezbožno ponašanje prema Riječi i osuđuje njih same.

Spasitelj daje odgovor spasenja jer on po istini putu Božjem uči: »Dajte Bogu Božje«. Pokazuje da nijedno pitanje života – ni ono koje se tiče političkoga uređenja i odgovornosti u društvu, ni ono koje se tiče moralnoga ponašanja, – ne može biti odvojeno od odnosa prema Bogu, prema duhovnim vrijednostima. Osoba ne može imati jedno ponašanje pred državom i njezinim zakonima, a drugo u »privatnome« životu; ili jedno u obitelji i pred ljudima koji je poznaju, a drugo ondje gdje živi sama. Spasiteljev odgovor »Dajte Bogu Božje« nosi znak spasenja i po istini uči putu Božjem.

U nas je po čudesnome Božjem promislu utisnut Božji lik, ta stvoreni smo na sliku Božju. Svojim silaskom u čovještvo Krist je obnovio sve što je u ljudima zasjenilo i zatamnilo sliku Božjega lica. Došao je da nas vrati nebeskomu Ocu i ponovno uvede u radost zajedništva s njim. Kršćanin pripada Bogu i istinski živi jedino ako je osobno življenje neprestano vraćanje Bogu. Vratimo Bogu što je Božje i sva će pravednost biti ispunjena. Vratimo Bogu što je Božje, tj. sebe same po riječima Krista Spasitelja iz Evanđelja nedjeljom na misi.

msgr. Nikola Imbrišak

Skip to content