Vlč. Marko Gregić i vlč. Ivan Marković zaređeni za svećenike

web-svecenicko1Riječka nadbiskupija dobila je dvojicu novih svećenika: vlč. Marka Gregića i vlč. Ivana Markovića. Zaredio ih je u subotu 24. lipnja u katedrali sv. Vida riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić.

U propovijedi je poručio da Bog nikoga ne izabire za tu uzvišenu službu zbog njegovih zasluga ili posebnih sposobnosti, nego isključivo zato jer je to njegova sveta volja. „Zbog toga će sv. Pavao, svjestan kako ničim nije zaslužio da mu Gospodin povjeri apostolsku službu, o sebi reći: ‘Milošću Božjom jesam što jesam’ (1 Kor 15, 10). Ali on ne ostaje na tome nego odmah dodaje: ‘i njegova milost prema meni ne bijaše zaludna; štoviše, trudio sam se više nego svi oni – ali ne ja, nego milost Božja sa mnom’ (1 Kor 15, 10).“ Sv. Pavao želi reći kako sve što mi činimo jest i nije naše djelo. Naime, naše je djelo ukoliko se trudimo surađivati s milosnim darom, a nije naše, ili nije barem samo naše, ukoliko ga bez tog dara ne bismo mogli učiniti, pojasnio je nadbiskup.

web-svecenicko3„Ne smijemo, draga braćo i sestre, to nikad zaboraviti jer u mjeri u kojoj nam se to bude događalo, srce će nam obuzeti oholost koja je izvor svih grijeha i svakog otpada od Boga, od kojega sve primamo i koji želi da budemo suradnici s milosti koju nam daje. U tom smislu i vama, dragi ređenici, u ovom svetom času ne mogu ništa bolje poželjeti nego da budete ponizni suradnici Gospodnji, uvijek svjesni da ste primili sve što jeste i što imate.“ Ređenicima je poručio da su izabrani i pozvani biti Isusovim pretečama i kao takvi pomagati ljudima da se susretnu s njime, prinoseći također, poput starozavjetnih svećenika, žrtvu za svoje grijehe i grijehe ljudi, ali ne žrtvu ovnova i jaraca nego onu koju je Isus Krist jednom zauvijek prinio za nas na drvetu križa. Njega slijediti u vjernosti Ocu nebeskom i braći ljudima, njegove osjećaje nositi u srcu i naviještati njegov nauk. A to će se dogoditi ako vam Riječ Božja ne bude samo na usnama nego i u srcu, kazao je propovjednik.

Na kraju se obratio svakom ređeniku, najprije vlč. Ivanu Markoviću rekavši da njegovo ime znači: „Bog je milostiv.“ „Roditelji Ivana Krstitelja tako su ga nazvali jer im se Bog smilovao i u starosti im ga darovao.

web-svecenicko2Ali Ivan je bio ne samo ‘dijete milosti’ nego i njezin uporan i dosljedan navjestitelj svima. I jednom od vas ređenika roditelji su dali to lijepo ime – Ivan. Možda nisu znali njegovo hebrejsko značenje, ali su sigurno vjerovali da je svako dijete Božji dar, najveći dar što ga Bog ljudima ovdje može dati. Zato ti, dragi Ivane Markoviću, od srca želim da uvijek ostaneš ‘dijete Božje milosti’ i da kao takav neumorno svjedočiš milost Božju prema svakom čovjeku.“

Vlč. Marku Gregiću poželio je isto što i Ivanu, jer pravo je ime onoga po kome se zoveš bilo Ivan, a Marko je bio njegov latinski nadimak. „Prema tome, dragi Marko, i ti si Ivan, jer se zoveš po nadimku onoga koji se pravim imenom zvao Ivan. Zbog toga želim da i po Tebi mnogi otkriju kako je Bog milostiv, ono što su roditelji Ivana Krstitelja otkrili u trenutku njegova rođenja. Budi i ti ‘Ivan’, onaj po čijem će govoru i djelovanju ljudi spoznati neizmjerno Božje milosrđe. A to će se događati ako se obojica budete stalno ugledavali u sv. Pavla i sv. Ivana Krstitelja, kao i u mnoge druge svetce na čelu s Isusovom i našom Majkom Marijom, jer oni milost Božju nisu primili uzalud. Trudite se stoga da milost svećeničkog poziva  ni prema vama ne bude zaludna nego da u vama i s vama donese obilne plodove.“

web-svecenicko4Na kraju mise nadbiskup je čestitao ređenicima, njihovim roditeljima, obiteljima kao i sjemenišnim odgajateljima te ih preporučio u molitve mnogobrojnim okupljenim vjernicima. Podsjetio je na važnost obitelji kao prvog prenositelja vjere i potaknuo vjernike na molitvu kako bi hrvatske obitelji mogle biti kršćanske u kojima se rađaju duhovna zvanja.

Ispred ređenika, zahvalnu riječ uputio je vlč. Marković. Mi smo tek su na početku, a da ispunimo sve ono što Bog od nas zahtjeva, potrebni smo vaše molitve, rekao je vlč. Marković.

Mladomisnik Marko Gregić rođen je 4. rujna 1992. Mladu misu slavit će 1. srpnja 2017. u župi Gorjani (sv. Jakov ap.) – Tomašanci (Đakovačko-osječka nadbiskupija). Mladomisnik Ivan Marković rođen je 28. lipnja 1990. Mladu misu slavit će 15. srpnja  u župi Svetog Križa na Srdočima.

 

Skip to content