Vjera u uskrsnuće jača je od svega
Kategorija:
Vijesti

WEB-VP1Izvještaj  Isusove muke  ne može nikoga ostaviti ravnodušnim, rekao je iiječki nadbiskup i metropolit mons.dr.Ivan Devčić  predvodeći 14. travnja  obrede Velikog petka u  katedrali svetog Vida

Naglasio je da nas Bog bezgranično ljubi  jer je dao  svojeg  jedinorođenoga  Sina da  postane jedan od nas, u čovještvu i tijelu, da uzme  sve naše grijehe i umre na križu radi nas. Isusovi apostoli, nakon Kristova uskrsnuća, silaskom Duha Svetoga  postali su učvršćeni u vjeri i  nije postojala sila koja ih je mogla zaustaviti u svjedočenju vjere, rekao je propovjednik te potaknuo vjernike da dok promišljaju o  Isusovoj muci i trpljenje, ali i da se prisjete mnogobrojnih tragedija, poginulih i svih zala koje ljudi nanose jedni drugima, kao i onih koji trpe posljedice istih.

U nastavku se osvrnuo  na pitanja koja si suvremeni čovjek postavlja; pitanja o trpljenju, patnji, nepravdi na koja često ne postoji odgovarajući racionalni odgovor. „Tamo gdje zastaje naš razum, vjera otkriva Božju dobrotu i Božju ljubav u patnji odnosno u trpljenju. Vjera nam pomaže da otkrijemo  da je Bog  prisutan i da nađemo znak svjetla i smisla u  životu s nedaćama,  patnjama,  bolima. Pomaže nam da vidimo smisao  u svemu, a smisao je Isus Krist,  Sin Božji.

WEB-VP2 On je uzeo na sebe naše grijehe, umro je u  mukama, bio položen u grob  i treći dan uskrsnuo od mrtvih. Isusovo uskrsnuće je Božji  odgovor da smrt, patnja i bol nemaju zadnju riječ. Zadnju riječ ima život, život vječni.“

Dodao je da je vjera u uskrsnuće jača od svega. Isus se za nas dao razapeti. Umro je,  ali  mi koji vjerujemo  i danas možemo osjetiti  njegovu prisutnost u svijet i našem životu. Na kraju je potaknuo vjernike na molitvu za učvršćenje vjere, kao i za sve koji sumnjaju i koji prolaze teškim putem životnog križa.

Prije obreda Velikoga petka, vjernicima je u vremenu od 8 do 18 sati na čašćenje  bila izložena relikvija Križa Kristova (1.st.) iz Jeruzalema. (M.K.)

 

 

Skip to content