Ušutkavam li pozive?

36FE787A-26AD-4C5B-B0E5-57AD1E5EABF2-24182-00001F608723FE9B28. A kroz godinu
Spasitelj odgaja: »odazvati se Božjem pozivu«

Radosna vijest objavljuje (Mt 22,1-14):
Isus ponovno prozbori u prispodobama: “Kraljevstvo je nebesko kao kad neki kralj pripravi svadbu sinu svomu. Posla sluge da pozovu uzvanike na svadbu. No oni ne htjedoše doći. Opet posla druge sluge govoreći: ‘Recite uzvanicima: Evo, objed sam ugotovio. Junci su moji i tovljenici poklani i sve pripravljeno. Dođite na svadbu!’ Ali oni ne mareći odoše – jedan na svoju njivu, drugi za svojom trgovinom. Ostali uhvate njegove sluge, zlostave ih i ubiju. Nato se kralj razgnjevi, posla svoju vojsku i pogubi one ubojice, a grad im spali.”

“Tada kaže slugama: ‘Svadba je, evo, pripravljena ali uzvanici ne bijahu dostojni. Pođite stoga na raskršća i koga god nađete, pozovite na svadbu!’”
“Sluge iziđoše na putove i sabraše sve koje nađoše – i zle i dobre. I svadbena se dvorana napuni gostiju. Kad kralj uđe pogledati goste, spazi ondje čovjeka koji ne bijaše odjeven u svadbeno ruho. Kaže mu: ‘Prijatelju, kako si ovamo ušao bez svadbenog ruha?’ A on zanijemi. Tada kralj reče poslužiteljima: ‘Svežite mu ruke i noge i bacite ga van u tamu, gdje će biti plač i škrgut zubi!’ Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih.”

Spasitelj nastavlja prispodobama objavljivati Kraljevstvo nebesko i njegovu prisutnost. Prispodobom objavljuje sebe – ponajprije svoje poslanje pozivanja na gozbu, potom sudbinu koja će ga zadesiti kroz odbacivanje od strane njegova naroda te na koncu budućnost Crkve čije će članove »zlostavljati i ubijati«. Njegov je govor upravljen ponajprije svima koji ga ne prihvaćaju kao obećanog Spasitelja. Presudno je – danas mnogi kršćani trebaju postati svjesni da su uzvanici i pozvani su svetkovati nedjelju – Dan Gospodnji u koji »ne htjedoše doći«.

Prispodoba uprisutnjuje činjenicu – svatko je pozvan na gozbu života vječnoga, spašenog života. No, događa se nešto neočekivano: mnoštvo odbija sudjelovati na slavlju spasenja jer imaju »drugoga posla«. Spasitelj nas prispodobom odgaja da prestanemo davati Bogu odbijenicu blagovanju Kruha Života. Prispodoba nas odvraća od stoljetnih iskustava upornog odbijanja Božjih poziva: »spomeni se da svetkuješ Dan Gospodnji«. Prispodobom Spasitelj potiče svakog pitati se: kako do mene dolazi

Božji poziv na svečanost kršćanskog života i kako na njega odgovaram?
Ušutkavam li pozive koji unatoč mojim odbijenicama ipak dopiru do mene?
Kao vjernici nedjeljom sabrani oko Riječi i Kristova slavlja promotrimo se u ovoj prispodobi i u njoj razumijmo svoje ponašanje, svoj život, svoje odluke. Kršćanin sam – pozvan u život i na svečanost koju priprema Bog. Bog sve priprema. Mi trebamo samo uložiti truda da se na slavlju pojavimo spremni, odjeveni u ruho kršćanskog ponašanja, u ruho spasenja i vječnih Kristovih vrijednosti.

msgr. Nikola Imbrišak

Skip to content