U Trsatskom svetištu blagoslovljen kip sv. Franje i mozaik Svete Obitelji
Kategorija:
Vijesti

web-1Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je u nedjelju 26. ožujka svečano euharistijsko slavlje u svetištu Majke Božje Trsatske nakon kojega je blagoslovio kip sv. Franje koji se nalazi ispred Aule pape Ivana Pavla II., te mozaik Svete Obitelji iznad bočnog ulaza u franjevački samostan Trsatskog svetišta.

Nadbiskup se u prigodnoj propovijedi osvrnuo na nedjeljni tekst evanđelja o Isusovom ozdravljenju slijepca kazavši da nas četvrta korizmena nedjelja poziva da na svijet gledamo Božjim očima, te da živimo dosljedno svoj poziv kojega smo po krštenju dobili. Slijepac iz evanđelje predstavlja svakoga od nas. Njegov proces obraćenja u svijest nam doziva pitanje koliko drugi ljudi u nama prepoznaju čovjeka koji svijet gleda Božjim očima. Jesmo li u našoj zajednici izazov i primjer ili smo ‘zamaskirani’ u svijet? Gospodin od nas traži da budemo kreativni i da naše suvremenike približimo Bogu pronalazeći kreativne putove kako to učiniti, rekao je nadbiskup. Dodao je kako se o tom pitanju osobito promišlja u Godini prenošenja vjere u čijem znaku je Riječka nadbiskupija. Roditelji nerijetko od vjeroučitelja očekuju da će njihovoj djeci prenijeti vjeru. A gdje je tu kršćanska zajednica? Mi? Roditelji? Stoga je potaknuo sve na promišljanje o našoj odgovornosti i poslanju.

web2Po završetku mise, riječki nadbiskup i gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu fra Antun Jesenović uputili su se u procesiji s vjernicima do kipa sv. Franje i mozaika Svete Obitelji. Prije blagoslova, gvardijan je kazao da je mozaik Svete Obitelji izradio akademski  grafičar i slikar prof. Ivica Šiško. Središnji motiv je Sveta Obitelj. Uz Mariju se nalaze simboli Marije Kraljice Jadrana, a uz Josipa šahovnica i alati njegovog zanata. Brončani kip sv. Franje s pticama djelo je akademskog kipara Vida Vučaka. Kip je na buri pa mu vjetar kovitla s habitom. Na postamentu je ispisana djelomično „Pjesma brata sunca“, čiji stihovi služe kao priprema za sakrament ispovijedi, jer se uz kip nalaze ispovjedaonice, poručio je fra Antun Jesenović.

Skip to content