U Rijeku stiglo Betlehemsko svjetlo
Kategorija:
Vijesti

web-betlehemsko-0„Svečano te čekamo Betlehemsko svjetlo“, pjevali su mališani iz župnog zbora Gospe Lurdske na riječkoj Žabici i pjesmom najavili događaj kojega su svi u kapucinskoj crkvi s nestrpljenjem iščekivali – dolazak Betlehemskog svjetla. Njega su iz Beča u Rijeku donijeli članovi Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i zajedno sa članovima Saveza izviđača Hrvatske u nedjelju 17. prosinca predali riječkom nadbiskupu mons. dr. Ivanu Devčiću.

„Radujemo se jer Isus svojim svjetlom, osvjetljava tamu našeg srca i svijeta.“ – rekao je nadbiskup. Tamu naših srca uzrokuju grijesi, sebičnost, prezir i još puno toga. Bez svjetla u svakodnevnom životu gubimo orijentaciju, a u srcu smisao života. Zato je Isus došao prije dvije tisuće godina i pozvao nas da se otvorimo njegovom svjetlu i ljubavi. Rodio se u skromnim uvjetima kako bi bio što bliže djeci koja se rađaju i žive u siromaštvu i to je ‘tama’ današnjega svijeta, rekao je nadbiskup Devčić.

web-betlehemsko1Istaknuo je kako to nije Božja volja jer Bog želi da smo svi jednaki. Koliko se budemo otvarali tom svjetlo, toliko ćemo biti u miru. Budimo svjetlonoše, oni koji će donositi Isusovo svjetlo. Budimo solidarni i u svakom čovjeku prepoznajmo bližnjega, poručio je nadbiskup Devčić.

Tradicionalno, nakon dolaska Betlehemskog svjetla održana je 17. smotra dječjih župnih zborova Riječke Nadbiskupije. Smotra je nastala prije 17 godina povodom biskupskog posvećenja mons. dr. Ivana Devčića, te su prije početka drugog dijela programa djeca riječkom nadbiskupu uputila glazbenu čestitku i predala buket cvijeća. Nastupilo je deset zborova:  dječji zbor župe Gospe Lurdske, vjeronaučni zbor „Ljljani, O. Š. Turnić, dječji zbor Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“, dječji zbor župe sv. Romualda i Svih Svetih – Kozala, dječji zbor „Tantum quantum“, župe Presvetog Srca Isusova – Zamet, dječji zbor iz delničkog dekanata (Čabar, Plešce, Prezid i Tršće), dječji zbor župe Sv. Franje Asiškoga – Pehlin, dječji zbor župe sv. Ane – Volosko, dječji zbor „Nebeske iskrice“ župe sv. Matej – Viškovo i dječji zbor župe sv. Franje – Kukuljanovo i Presvetog Srca Isusova – Škrljevo.

 

web-betlehemsko3Nakon dočeka Betlehemskog svjetla i smotre dječjih župnih zborova članovi Zdruga katoličkih skauta preuzeli su lampione s Betlehemskim svjetlom koje će narednih dana odnijeti u župe Riječke nadbiskupije.

 

 

 

Skip to content