U Katoličkoj osnovnoj školi krenula treća generacija prvašića

web-kos1
U ponedjeljak 4. rujna počela je nova školska godina. U riječku Katoličku osnovnu školu „Josip Pavlišić“ krenula je treća generacija prvašića, 40 mališana u dva razredna odjeljenja. Tim povodom, riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je za školarce, njihove roditelje i nastavnike misno slavlje u crkvi sv. Romualda i Svih Svetih, a nakon mise održan je prijem prvašića u prostorima Škole.

Govoreći o Hvalospjevu ljubavi sv. Pavla poručio je da smo svi pozvani – učitelji, učenici, roditelji, svećenici osnivač i uprava Katoličke osnovne škole, raditi na tome da škola bude ne samo mjesto gdje se stječu nove spoznaje nego i škola ljubavi, one prave ljubavi kojom nas Isus sve ljubi, a koju mi, njegovi učenici, moramo nositi u srcu i drugima svjedočiti. „No, Isus nam u današnjem evanđelju kaže i to da bez njega ne možemo ništa dobro postići, kao što mladica ne može donijeti roda ako ne ostane na trsu.

web-kos3Ostajući dalje kod te usporedbe, Isus kaže da se moramo pročišćavati, tj. biti čisti u srcu, ako želimo da nam život bude rodan i plodan, tj. da i u tomu moramo biti slični mladici koja samo ako je obrezana može donijeti obilat rod. U tom smislu Isus zahtijeva da ostanemo povezani s njime, kao što je mladica povezana s trsom, jer ‘kao što mladica ne može samo od sebe, ako ne ostane na trsu, roditi roda, tako ni vi, ako ne ostanete u meni’.“

Nadbiskup je u nastavku poručio kako zadaća katoličke škole nije samo poučavati i posredovati razne spoznaje, nego i učvršćivati životnu vezu učenika s Isusom, božanskim trsom. A tu vezu učenika, tj. naših „mladica“, mogu s Isusom učvrstiti samo oni koji su već s njim povezani te već crpe iz njegovih životnih korijena životnu snagu za svoj život i djelovanje.  Zbog toga, usporedo sa stručnim usavršavanjem, trudite se, dragi učitelji, da se sami iz dana u dan sve dublje i dublje ukorjenjivati u Isusu, u njegovu božanskom srcu, koje je puno ljubavi i milosrđa prema svima, a posebno prema najmanjima. Njih  vam njihovi roditelji s velikim pouzdanjem i nadom povjeravaju, rekao je nadbiskup Devčić. Na kraju je prvašićima zaželio da po uzoru na riječi sv. Luke jačaju u Božjoj mudrosti i milosti.

web-kos2Svojim novim školskim prijateljima, prvašićima i njihovim roditeljima prigodan program pripremili su  učenici drugih i trećih razreda te im na taj način zaželjeli dobrodošlicu. Prigodnu riječ uputila je ravnateljica Škole s. Maja Dolenec. Zahvalila je roditeljima što su Katoličkoj osnovnoj školi povjerili svoje najdragocjenije – svoju djecu, a prvašićima poručila kako su ih svi s nestrpljenjem iščekivali i pripremali se za njihov dolazak.

 

Skip to content