Sveti Josip primjer je za nasljedovanje
Kategorija:
Vijesti

web-josip2Župa sv. Josipa na Turniću proslavila je u ponedjeljak 20. ožujka blagdan svog nebeskog zaštitnika. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu sa župnikom don Nikom Cvitkušićem, dekanom prvostolnog dekanata vlč. Kristijanom Zebom te mnogobrojnim svećenicima.

Govoreći o sv. Josipu kao svecu čije riječi nisu zabilježene u Svetom pismu, nadbiskup je kazao kako je riječ o ‘nijemom svecu’ čija su djela govorila. Bio je vjeran Mariji, nepokolebljiv u vjeri kao i ljubavi prema Isusu. Josip je bio Kristov čuvar, a time i našeg spasenja. Veličanstven je po svojoj samozatajnosti, požrtvovnosti i vjernosti te nam je poticaj za nasljedovanje i utjecanje. Zaštitnik je cijele Crkve, a naši praoci uzeli su ga za zaštitnika Domovine što je danas osobito potrebno. Kroz povijest smo prolazili različite kušnje i ratove, ali smo uvijek vjerovali u život. Nismo se bojali rađanja, djece, žrtve. Danas je te vjere i ljubavi prema životu sve manje, upozorio je nadbiskup. Naši gradovi nestaju i vidno nas je manje. Potrebno nam je društveno ozračje koje je u službi života, jer ako nema mladosti, dječjeg smjeha i plača, sve je tužno. Josip je vjerovao u život i nije se bojao žrtvovati za Mariju i Isusa. On je primjer očinske ljubavi, rekao je Nadbiskup. U nastavku je potaknuo vjernike na utjecanju zagovoru ovoga sveca po primjeru kako su to činili naši preci. Od sv. Josipa trebamo učiti kako se živi u darivanju, žrtvi i istinskoj ljubavi prema Bogu.

web-josip1Nadbiskup je na kraju izrazio zahvalnost župniku i njegovim suradnicima na predanom i zauzetom pastoralnom radu kojega vjernici znaju prepoznati.  Okupljene očeve potaknuo je na predano služenje svojim obiteljima, a sve podsjetio na Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će 2017. u Solinu i na osobit način bit će posvećena očevima. Prigodnu riječ nadbiskupu, svećenicima te vjernicima uputio je župnik vlč. Cvitkušić. Potaknuo je okupljene da po uzoru na sv. Josipu u svom životu više djeluju, a manje ostaju na riječima. Nadbiskupa je s aktivnostima župe upoznala članica Župnog pastoralnog vijeća Antonija Zubović. Između ostaloga kazala je kako je u župi u Godini obitelji 2015. godine osnovana obiteljska zajednica koja je tada okupljala osam obitelji, a danas ih je osamnaest.

Proslavi je prethodila devetnica sv. Josipu te trodnevna duhovna priprava koju je predvodio vlč. Luka Lučić. U proslavi blagdana sudjelovali su: mladi župe Marije Pomoćnice, župni zbor sv. Josipa, Salezijanske obitelji i molitvena zajednica „Sv. Josipa“ te mladi župe sv. Josipa.

 

Skip to content