Susret nadbiskupa Devčića i francuskih veleposlanika
Kategorija:
Vijesti

web-2Bračni par Meunier, Philippe i  Corinne, francuski veleposlanici  u RH posjetili su u petak 24. veljače Nadbiskupski ordinarijat u Rijeci gdje su se susreli s riječkim nadbiskupom mons. dr. Ivanom Devčićem. Ovaj bračni par jedini je u svijetu koji obavlja veleposlaničku dužnost u istoj državi primateljici na način da će se na dužnosti izmjenjivati svakih šest mjeseci.

Razgovaralo se o aktualnoj situaciji u Europi s naglaskom na gospodarske, sigurnosne, religijske i druge izazove. Nadbiskup je u pratnji biskupskog vikara mons. Matije Matičića predstavio povijest i ustrojstvo Riječke nadbiskupije te rad karitativnih i drugih ustanova: Caritasa, Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“, hospicija „Marija Krucifiksa Kozulić“, Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“, Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“ i drugih. Veleposlanik je bio impresioniran radom navedenih ustanova te naveo da su iste dobar primjer suradnje gradskih, županijskih vlasti s Crkvom, te da bi taj model trebali slijediti i drugi. Na osobit način istaknuli su važnost da se kroz različitost živi zajedništvo promicanjem dijaloga i tolerancije.

Sugovornici su se osvrnuli na izbor Rijeke kao hrvatske predstavnice za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Predstavljeni su nadbiskupijski projekti koji se provode u okviru priprema grada na Rječini za ovu laskavu titulu. Veleposlanik je dao podršku te kazao kako je to prilika da se Rijeka i Hrvatska promoviraju u što boljem izdanju. Na kraju sastanka nadbiskup je gostima darovao knjižice na francuskom jeziku o katedrali sv. Vida te brošure o Riječkoj nadbiskupiji.

Skip to content