Suradnja obitelji, škole i Crkve u prijenosu vrednota djeci
Kategorija:
Vijesti

web-skolaU Katoličkoj osnovnoj školi „Josip Pavlišić“, 9. veljače održana je  tribina na temu: „Tko je odgovoran za prijenos vrednota kod djeteta: obitelj – škola – Crkva“. Tribinu je organizirao Ured za obitelj Riječke nadbiskupije u okviru 3. obiteljskog tjedna – Tjedna ZA obitelj, a sudjelovali su Karmen Jureško, dr. med. psihijatar, s. Marija Maja Dolenec, ravnateljica Škole, Neda Kegalj, prof. psiholog i prof. dr. s. Nela Gašpar.

Predstvojnik Ureda za obitelj mons. Nikolić pozvao je okupljene roditelje i djelatnike Katoličke škole da ne posustaju u odgoju iako im se katkad čini da je u društvu sve loše, nego da ustraju u odgoju djece koja će jednog dana izgraditi bolje društvo.

Psihologinja Kegalj ustvrdila je da je nužna suradnja svih triju čimbenika: obitelji, škole i Crkve. Obitelj je označila kao prvo mjesto prenošenja vrednota, ali i škola je ta koja utječe na dijete jer se školski sustav uvukao u sve pore društva, pa tako i u obitelj. Postoji stalna interakcija i svi subjekti trebali bi toga biti svjesni. Predložila je da bi trebalo obrnuti proces ocjenjivanja, odnosno to bi trebali činiti i roditelji. Sadašnji sustav djeluje tako da dijete u školi dobiva ocjenu pa onda roditelji budu zadovoljni ili ne zadovoljni dobivenom ocjenom. „Roditelji su ti koji bi trebali ocijeniti koliko je dijete naučilo u školi i biti zadovoljni ili ne zadovoljni njegovim znanjem, a ne ocjenom.“ Upozorila je da roditelji često doživljavaju školu kao suparnika što je pogrešno. „Nemojte djetetu, ako je neposlušno, prijetiti školom ili knjigom. Neka radije to budu nagrade. Ako budeš dobar, dat ću ti da pročitaš ovu knjigu“, zaključila je Kegalj.

Psihijatrica Jureško dala je uvodno predavanje o vrednotama i ustvrdila kako je obitelj naj odgovornija za njihovo prenošenje djeci. S. Nela Gašpar govorila je o kršćanskim vrednotama te istaknula kao biti kršćanin ne znači pripadati nekoj određenoj skupini ljudi nego istinski slijediti Krista. S. Maja Dolenec predstavila je rad i djelovanje Katoličke osnovne škole koju vodi i koja je započela s radom prije dvije i pol godine.

Skip to content