Stepinac nas uči kako se čovjek kali u teškoćama
Kategorija:
Vijesti

web-1U petak 10. veljače u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Assunti svečano je proslavljeno Stepinčevo. Euharistijsko slavlje predvodio je gospićko-senjski biskup u miru mons. dr. Mile Bogović u suslavlju riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, ravnatelja Caritasa Riječke nadbiskupije mons. Nikice Uravića, župnika mons. Sanjina Francetića, kapelana vlč. Pave Đike, vlč. Josipa Tomića i vlč. Ivana Markovića.

Na početku mise nadbiskup Devčić je za bl. Stepinca kazao kako je bio, ne samo svećenik i domoljub, nego istinski bogoljub koji i danas svojom postojanošću svijetli. Za mons. Bogovića je istaknuo kako je riječ o biskupu koji je tijekom svog boravka u Rijeci obogatio ovaj kraj svojim djelima i zanimanjem za prošlost. Njegovo veliko djelo je i Crkva hrvatskih mučenika u Udbini koja je danas hodočasničko mjesto mnogobrojnim vjernicima.

web-stepincevo2U prigodnoj propovijed mons. Bogović je za budućeg sveca kazao kako je ozbiljno shvatio Isusove riječi upućene apostolima da su sol zemlje i svjetlo svijeta. On sam zasvijetlio je, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi. Bio je svjetlo svijeta i u svim trima različitim državnim sustavima u kojima je djelovao, činio je ono što je trebao činiti. To mu je priznato kada je proglašen blaženim, a mi ne sumnjamo i da će uskoro biti i svet, rekao je mons. Bogović. Dodao je kako je bl. Stepinac u svim situacijama djelovao odgovorno i uvijek stajao u obrani potrebitih bez obzira na vjeru ili narodnost. „Nama koji smo se pripremali za svećeništvo u vrijeme kada je on bio u zatvoru, kroz te pukotine nam je prodirala njegova svjetlost i nastojali smo ga nasljedovati. Ja sam, poput mnogih u to vrijeme, za svoje mladomisničko geslo uzeo Stepinčevo: ‘U tebe se, Gospodine, uzdam.’

Govoreći o postupku kanonizacije bl. Stepinca poručio je okupljenim vjernicima da, unatoč protivljenju Srpske pravoslavne crkve, Stepinac će biti proglašen svetim. Papa Franjo osnovao je mješovitu komisiju jer je uvidio nužnost dijaloga. Prilika je ovo da se Stepinca predstavi široj javnosti i nama je drago da se pružila prilika da se istinom ispravi kriva slika koju su godinama pojedinci stvarali. Još uvijek postoje neki koji to pokušavaju, ali svaka istina to čisti. Rezultati mješovite komisije već su vidljivi i Srpskoj pravoslavnoj crkvi više nije problem proglašenje Stepinca svetim, a na tragu je i da se proglasi i mučenikom, rekao je mons. Bogović.

web-stepincevo1Razloge zašto se pogrđivala istina o Stepincu propovjednik je pojasnio da je isto činjeno i Isusu. Bio je nevin, a osuđen kao zločinac. Danas još uvijek postoje oni kojima istina smeta, koji ne žele otvaranje arhiva i jama, ali vremena se mijenjaju i Bog nam je dao da činimo ono što prije nismo mogli činiti. Otpor prema istini oduvijek je postojao i na Crkvu se nabacivalo kao što se nabacivalo na Isusa. Podsjetio je i na Čudotvorno raspelo u katedrali sv. Vida na koje je također bačen kamen, ali vjernici su iz toga napravili pobožnost koju i danas njeguje Bratovština Čudotvornog raspela. Mi se ne trebamo bojati rana, nego paziti da mi rane ne nanosimo, rekao je propovjednik.

U nastavku je kazao kako je Stepinac sve svoje odluke donosio s molitvom. Nije se oslanjao na sebe, nego je imao otvorene uši i oči za Boga. Sve je odluke donosio na koljenima. To isto bi trebali i mi kada smo u teškoćama, kada nam je puno toga nejasno. On je Boga slušao i služio, a Bog je svoga slugu nagradio. Stepinac nas uči kako se čovjek kali u teškoćama, zaključio je mons. Bogović.

Na kraju misnog slavlja mons. Francetić je okupljenim vjernicima otkrio povijesnu činjenicu povezanosti ove riječke župe i budućeg sveca. U najstarijoj riječkoj župnoj crkvi kao kapelan, prije progona u inozemstvo, djelovao je mons. Augustin Juretić, bliski suradnik Alojzija Stepinca. U Rimu, gdje se čuvaju njihova pisma, Stepinac ga je molio da se zauzme za proglašenje svetim Nikole Tavelića. Ne zna se je li Stepinac dolazio u ovu župu, ali se zna da je hodočastio Gospi Trsatskoj tijekom služenja vojnog roka u Rijeci, no važno je da vjernici ove župe znaju da je na svojevrstan način budući svetac povezan s ovom crkvom, poručio je mons. Francetić. Na kraju je podsjetio kako su posmrtni ostaci mons. Juretića vraćeni prije dvije godine u njegovo rodno Jelenje.

Skip to content