Spasitelj zapovjedima poučava i odgaja

7A kroz godinu
Spasitelj zapovijedima poučava i odgaja

Spasiteljeva pouka i odgoj vjernika usmjerena je na oslobađanje od zla, od Zloga, od zločestosti, od grijeha. Konkretnim primjerima iz svakodnevnog našeg života poučava nas da svako zlo potječe od Zloga. Posljedice svakog zla nije moguće liječiti osvetom. Osveta je uvijek učinjeno novo zlo. Osveta je zločesta. Osvetom se umnažaju zla i uvećavaju štetne posljedice svakog zla. Jedna se šteta ne može nadoknaditi drugom štetom. Štete se množe i zla se množe. Zlo koje mi netko nanese i zločesta osveta kojom se štitim i branim od daljnjeg zla, jest sudjelovanje u zlu.

Osveta je opiranje zlu zlim sredstvima. Štete se zbrajaju, gomilaju i sudjelovatelje stavlja pod vlast Zloga koji stoji iza zala. Zluradost Zloga potiče počinitelja da čini nepravdu. Zluradost Zloga potiče i žrtvu da se od nepravde brani istim zlom koje podnosi. Zli tako sve koji su na bilo koji način uključeni u zlo – čini sebi sličnima. Stoga prva Spasiteljeva uputa kaže da ne ulazimo u borbu sa Zlim njegovim sredstvima. Spasitelj nas odgaja da izaberemo spasonosna sredstva.

Kako odgovoriti na pretrpljeno zlo? Spasitelj poučava svoje vjernike da na zlo odgovore dobrom. Odgaja nas da imamo na umu, u svijesti, u srcu – odgovoriti dobrotom na naneseno zlo. Glavna zapovijed je zaštiti svoje srce od Zloga i zla koji nastoje svakoga pretvoriti u sebi sličnog činitelja zla. Spasiteljeva pouka štiti nevine žrtve od zla da ih Zli svojim zavođenjem ne pretvori u svoje sljedbenike, u osobe koji će se zbog zaštite od zla, pretvoriti u činitelje zla.

Spasitelj nas odgaja osloboditi se mržnje. Ljudsko srce ne smije biti podijeljeno na ljubav i mržnju, nego da bude ispunjeno samo i jedino dobrotom. Dajući prostor mržnji osoba u srce svoga bića pušta Zloga, najvećeg neprijatelja. Neprijatelj ne smije svojim zlom zarazi naša srca. Spasitelj nas odgaja i moliti za svoje progonitelje. Molitvom štitimo vlastita srca od opasnosti da nas progonitelj učini sebi sličnima. Molitvom uspostavljamo odnos s Ocem nebeskim. Kad se molimo, raste Božje kraljevstvo na zemlji i Isusova riječ postaje živom i djelotvornom u svijetu, a Zli ima sve manje prostora da nas zavodi.

O ovome Radosna vijest objavljuje (Mt 5,38-48):
Reče Isus svojim učenicima: “Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onome tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš.
Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima.
Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?
Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!”

msgr. Nikola Imbrišak

Skip to content