Šest djevojaka pristupile u zajednicu sestara „Euharistijska zajednica Srca Isusova i Marijina“
Kategorija:
Vijesti

web-tribalj4Svečano je bilo u nedjelju 1. listopada u župnoj crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Triblju. Pod svečanom Večernjom koju je  predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, šest djevojaka članica duhovne obitelji « Euharistijska zajednica Srca Isusova i Marijina», obukle su redovničku odoru, te pristupile u zajednicu sestara «Euharistijske službenice Srca Isusova i Marijina». Petru Bobovčan, Mateu Kapetanović, Jelenu Ivković, Gordanu Ćosić, Elizabetu Barbiš i Lorenu Ćorić u Zajednicu je primio osnivač don Josip Radić, uz nazočnost duhovne majke Zajednice Jozefine Glasnović.

Nakon svečane Večernje nadbiskup Devčić je predvodio euharistijsko slavlje. U prigodnoj propovjedi  istaknuo je da je oblačenje redovničke odjeće veliki događaj ne samo za dotične osobe, za zajednice kojima pripadaju, nego i za cijelu Crkvu. Zamjena građanskog odijela redovničkim vanjski je znak nutarnje odluke kojom se dotična osoba odriče svjetovnog načina života. Taj čin je odgovor na Isusov poziv da ga se slijedi  živeći evanđeoske savjete poslušnosti, siromaštva i čistoće. Podsjetio je na talijansku poslovicu: „L’abito non fa il monaco, ma lo mostra.“ – «redovničko odijelo ne čini redovnika, ali ga pokazuje» – istaknuvši da bi redovničko odijelo trebalo biti stvarni znak, a ne prividnost, te da je potrebno neprestano se truditi  vlastitu stvarnost usklađivati sa znakom kojim smo zaogrnuti.

web-tribalj3„Možemo reći da u čovjekovoj paloj naravi leži neka sklonost pokazivati se drukčijim nego što jesmo. Zato lako i padamo pod utjecaj prividnosti, koja istovremeno odaje našu pravu narav. (…) Prividnost nas dakle skriva i  razotkriva. U tom smislu svaki  čovjek stoji pred izborom: stvarnost ili prividnost. Dakako, te dvije mogućnosti nisu jednakovrijedne, jer izbor prve znači opredijeliti se za istinu o sebi, ma kako ona bila zahtjevna ili neugodna, a izbor druge mogućnosti ima za posljedicu život u prividu i laži.“ Sestrama je poželio da budu osobe koje će ljudima našeg vremena davati takvo svjedočanstvo time što će u svim prilikama birati istinu i prihvaćati svoju stvarnost bez uljepšavanja i bijega u privid.

Podsjetio je da su s redovničkim odijelom, dobile i nova imena: s. Miroslava od Muke Kristove, s. Franciska Pia od Gospe Fatimske, s. Marija Magdalena od Milosrdnog Isusa, s. Benedikta od Sv. Imena Isusova, s. Leopolda od Božjeg milosrđa i s. Benjamina od Sv. Lica Isusova. «Novim imenom, kao i novom odjećom, označena je duboku duhovnu promjenu koja se u vama dogodila ulaskom u redovnički stalež. U skladu s rečenim, u vašem je imenu sadržan vaš životni zadatak. To znači da svaka od vas treba u svom novom životu neprestano težiti ostvariti ono svojstvo koje je sadržano u vašem redovničkom imenu, kako bi se s njegovim značenjem podudarala vaša sudbina i cijeli vaš život», rekao je nadbiskup.

web-tribalj1Govoreći o datumu kojega su odabrale za ovaj važan dan u njihovom životu –  1. listopada – podsjetio je da istoga dana je blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa. Njeno oblačenje redovničkog odijela nije bila puka zamjena jednog odijela drugim, nego je to bio izraz duboke promjene, istinsko „svlačenje starog čovjeka“ i rođenje novoga čovjeka u Isusu Kristu. «Neka ovaj sveti obred i vama, drage sestre, to znači. Neka vam redovnička odjeća koju ste danas obukle bude trajan podsjetnik na novi život koji vam je Krist darovao kad ste mu se posvetile», kazao je nadbiskup. Na kraju mise nadbiskup je čestitao sestrama na Božjem pozivu kojega su prihvatile. Dodao je da je Euharistijska zajednica službenice Srca Isusova i Marijina zajednica Božje ljubavi i dokaz kako Duh Sveti djeluje. Istakao je važnost klauzurnog samostana za molitvu na području Riječke nadbiskupije, ali i području Krčke biskupije što je svojim dolaskom potvrdio i krčki biskup u miru mons. Valter Župan.

Riječ zahvale predvoditelju misnog slavlja, svećenicima kao i čestitku sestrama na kraju mise uputio je župnik vlč. Vjekoslav Đapić. Šest sestara, od kojih su dvije klauzurne,  tijekom novicijata boravit će u samostanu koji se nalazi uz župnu kuću u Triblju. U Riječkoj nadbiskupiji, osim Triblja, sestre su prisutne i u župi sv. Jelene djevice i mučenice u Dramlju.

Skip to content