Saborska zastupnica Majda Burić susrela se s nadbiskupom Devčićem
Kategorija:
Vijesti

web-buricU utorak 21. veljače  u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić susreo se sa saborskom zastupnicom Majdom Burić. Susretu su nazočili nadbiskupovi najbliži suradnici generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić i nadbiskupov tajnik vlč. Josip Tomić, te suradnik saborske zastupnice Ivica Janeš.

Razgovaralo se o različitim mogućnostima suradnje Crkve i države. Nadbiskup je ukazao na gorući problem demografskog pada u Gorskom kotaru, ali i cijeloj Republici Hrvatskoj. Založio se da državne vlasti izrade modele poticanja ostanka mladih i život postojećih obitelji u Gorskom kotaru. Burić se složila s postojanjem i razumijevanjem problema budući da je rodom iz Ravne Gore i poznaje navedene prilike. S tim u vezi država je osnovala Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, rekla je Burić. Kao jednu od smjernica Vlade RH navela je donošenje novog zakona o regionalnom razvoju kojim bi se potaknulo stanovništvo na ostanak u brdsko-planinskom području.

Nadbiskupovi suradnici istaknuli su pitanje povratka zemljišnih zajednica koje su značajan dio svojih prihoda usmjeravale u podizanju standarda lokalnog stanovništva, te komunalnog i društvenog standarda. Dotaknuto je pitanje o održavanju sakralnih objekata u malim i/ili gotovo nestalim župama Gorskog kotara u kojima nema dovoljno stanovnika koji bi materijalno ili svojim radom održavali objekte, a koji su nerijetko od kulturno-povijesne vrijednosti. Osim toga, navedeni objekti zbog specifičnih vremenskih uvjeta traže veća ulaganja od sakralnih objekata u primorskom dijelu Riječke nadbiskupije, rečeno je na sastanku.

web-majda2Nakon susreta u Nadbiskupskom ordinarijatu, a na izrazitu želju saborske zastupnice koja iza sebe ima dvanaestogodišnje iskustvo rada u prosvjeti, gosti su u društvu nadbiskupa i vlč. Tomića posjetili riječku Katoličku osnovnu školu „Josip Pavlišić“. Ravnateljica Škole s. Maja Dolenec upoznala je Burić s ustrojstvom i radom ove obrazovne ustanove nakon čega se gošća susrela s učenicima. Djeca su izrazila želju da posjete Hrvatski sabor kao i predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, na što im je Burić odgovorila da će njihovu želju nastojati ostvariti.

web-majda3Nakon posjeta Školi, gosti su se u riječkom hospiciju „Marija Krucifiksa Kozulić“ susreli s ravnateljicom s. Danielom Orbanić i suradnikom hospicija Ivanom Primorcem. Burić je pohvalila rad tima prve hrvatske ustanove za palijativnu skrb te na osobit način se zanimala za pomoć u financiranju i donacijama ovoj ustanovi.

Na kraju susreta riječki nadbiskup i saborska zastupnica izrazili su nadu za nastavak suradnje i realizaciju dogovorenih prijedloga koji bi za cilj imali podizanje općedruštvenog standarda na korist građanima grada Rijeke i Riječke nadbiskupije.

Skip to content