Riječki kapucini pripremaju se za dolazak neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića
Kategorija:
Vijesti

lpKongregacija za kauze svetaca u lipnju o. g. odobrila je da sarkofag s tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića ponovno može napustiti Padovu i hodočasti do svečeva rodnog kraja u Herceg Novi te da se putem zaustavi u više hrvatskih (nad)biskupija, među njima i Riječkoj nadbiskupiji. Sarkofag sa svečevim tijelom kreće iz Padove u četvrtak, 14. rujna u 7 sati. Dolazak u Zadar predviđen je u 14 sati. Nakon Liturgije dočeka i molitve pred relikvijama, održat će se misa, te bdijenje. Odlazak relikvija iz Zadra predviđen je u 7 sati, a dolazak u Herceg Novi u 13 sati. Po dolaska slijedi Liturgija dočeka, molitva pred relikvijama, misa, bdijenja, te noćenje relikvija u crkvi sv. Antuna u Herceg Novom. Trećega dana, u subotu 16. rujna od jutarnjih sati bit će omogućena molitva i čašćenje sv. Tijela. Mise će biti u 10 i 16 sati, a potom ispraćaj za Dubrovnik, gdje se dolazak planira oko 20 sati. U nedjelju 17. rujna mise će uz svečevo tijelo biti u 9 i 11 sati. Oproštaj i odlazak za Split je u 14 sati. Doček relikvija u Splitu je oko 18 sati, a misa u 19 sati.

Program hodočašća u Rijeci

eugen-webNakon mise 18. rujna u Splitu u 8 sati, tijelo sv. Leopolda krenut će za Rijeku. Gvardijan kapucinskog samostana u Rijeci fra Eugen Pavlek izrazio je veliku radost zbog dolaska neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdan Mandića u crkvu Gospe Lurdske u čijem sklopu se nalazi kapucinski samostan u kojemu je živio i djelovao ovaj svetac i to svega 28 dana. Bilo je to tijekom 1923. godine, od 16. listopada do 11. studenoga. Bio je omiljeni hrvatski ispovjednik u gradu koji je tada bio pod talijanskom vlašću, rekao je fra Eugen. „Taj duh i želja mnogobrojnih vjernika za prisupanju sakramentu ispovijedi u ovoj našoj crkvi ostao je i danas. Dolaze nam vjernici iz cijele Riječke metropolije i možemo reći da se karizma kapucina, prije svega sv. Leopolda Bogdana Mandića, itekako ovdje osjeća.“ U Rijeci će svečani doček biti u crkvi Gospe Lurdske u ponedjeljak 18. rujna oko 16 sati. Misu u 19 sati predvodi riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Nakon mise je bdijenje i euharistijsko slavlje u 23 sata. Posljednjega dana hodočašća u utorak, 19. rujna od jutarnjih sati bit će omogućena molitva pred relikvijama, dok će misa biti slavljena u 6:30 sati. Svečano euharistijsko slavlje u 10 sati predslavi krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak. Ispraćaj i polazak relikvija za Padovu predviđa se oko 14 sati, rekao je fra Eugen.
Program je još uvijek podložan promjenama, a sve informacije bit će predstavljene u rujnu na konferenciji za novinare. Fra Eugen poručuje kako dolazak neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića nije samo vjerski događaj, nego ga treba gledati i u svjetlu priprema Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Pozvali smo i druge gradske institucije da se uključe u organizaciju ovog, za naš grad velikog događaja, rekao je gvardijan kapucinskog samostana.

Gospa Lurdska RijekaKao i pri dolasku u Zagreb, prijevoz Sarkofaga sv. Leopolda Bogdana Mandića izvršit će Croce Verde te će 11 njihovih članova pratiti tijelo na cijelome putu. Uz njih, sarkofag će pratiti i pet talijanskih kapucina, te hrvatski kapucini i provincijal slovenskih kapucina te svećenik Kotorske biskupije. O možebitnim promjenama u programu javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Skip to content