Relikvija neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića stigla u Rijeku
Kategorija:
Vijesti

web-dolazak2Zvona crkava u gradu Rijeci u ponedjeljak 18. rujna u 16 sati zazvonila su u čast sv. Leopolda Bogdana Mandića čije neraspadnuto tijelo je stiglo u kapucinsku crkvu Gospe Lurdske na Žabici. Tijelo je u Rijeku iz Splita stiglo u pratnji provincijala fra Roberta Tadiella, rektora Svetišta u Padovi fra Flaviana Gusella, gvardijana u Padovi fra Marca Putina, kancelara Biskupske kurije u Padovi don Luciana Barela, volontera „Croce Verde“, kao i svećenika Kotorske biskupije i Kotoribe. Obred dočeka predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu s provincijalom Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jurom Šarčevićem, krčkim biskupom mons. dr. Ivicom Petanjkom, gospićko-senjskim biskupom mons. Zdenkom Križićem, gospićko-senjskim biskupom u miru mons. dr. Milom Bogovićem, porečkim i pulskim biskupom u miru mons. Ivanom Milovanom te mnogobrojnim svećenicima i redovnicima.

web-dolazak1Dolazak relikvije neraspadnutog tijela sv. Leopolda najavili su Plesom sv. Tripuna članovi Bokeljske mornarice koji su u kapucinskoj crkvi bili i prvi čuvari tijela. U prigodnoj homiliji fra Jure Šarčević je istaknuo da se Bog poslužio Leopoldovim malim tijelom (o.p. bio je visok samo 1.35 cm) kako bi izveo tolika dobra ovome svijetu. To čini i u današnje vrijeme, a tome svjedoče vjernici koji se utječu sv. Leopoldu. Ono što ga je učinilo velikim jest i činjenica da je svakodnevno bio povezan s Bogom. Dnevno je služio dvije mise, a njegov način ispovjedanja bio je svetački, kazao je između ostaloga fra Jure.

 

web-dolazak3Tijelo sv. Leopolda bit će izloženo do utorka 19. rujna kada se vraća u Padovu, a do tada će kapucinska crkva biti cijelo vrijeme otvorena. Ispred sarkofaga će se izmjenjivati straža koju čine članovi različitih molitvenih zajednica i udruga, a ispovijed će biti moguća cijelo vrijeme u kripti crkve (donja crkva). Također, organiziran je program bdijenja. Misno slavlje u 19 sati predvodi riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, a večernju misu za mlade u 23 sata povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije vlč. Marko Šarić. Program sa satnicom bdijenja može se pročitati na službenoj mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije.

 

Skip to content