Punoljetnost ekumensko-karitativne zajednice „Agape“
Kategorija:
Vijesti

web-agape1 U ponedjeljak 23. siječnja  u dvorani Prve riječke hrvatske gimnazije članovi molitveno-karitativne zajednice „Agape“ s vjeroučiteljem Miroslavom Radićem organizirali su 13. Multimedijalnu ekumensku molitva. Riječkim gimmnazijalcima ovo je 18. godina kontinuiranog ekumensko-karitativnog djelovanja i 13 godina kako se ovim programom uključuju u Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana.

Do posljednjega mjesta ispunjena učionica pokazala je kako mladi žele sudjelovati u ekumenskim zbivanjima i podržavaju projekte koji vode zajedništvu kršćana. U molitvi su sudjelovali članovi Ekumenskog odbora Grada Rijeke koji su ih tom prigodom potaknuli na njegovanje zajedništva čime će doprinijeti drugačijoj atmosferi u sredini u kojoj žive. Pastor Baptističke crkve, Giorgio Grlj potaknuo ih je da odvoje trenutke u svome životu za tišinu kao vrijednosti u njihovom životu. Tada možete čuti što vam Gospodin progovara, rekao je pastor.

Mladima se obratila članica Udruge „Mladi za Krista“, nekadašnja pastorica evangeličke crkve Melani Ivančević. Ohrabrila je gimnazijalce u njihovim ekumenskim nastojanjima i izrazila radost što je dio svjetske molitvene inicijative za jedinstvo kršćana. Ukazala im je na važnost praktičnog života u zajedništvu u sredini u kojoj žive, te duhovnom zajedništvu među pripadnicima različitih kršćanskih zajednica.

Program je vodio voditelj Agapea, vjeručitelj Miroslav Radić. Govoreći o povijesti zajednice kazao je kako je ista osnovana na inicijativu učenika prije 18 godina. Do sada su proveli oko 220 akcija, a od osnutka djeluju ekumenski i karitativno. Više puta posjetili su pravoslavnu crkvu u Rijeci te pravoslavni manastir u Gomirju, sudjelovali na simpozijima o ekumenizmu, ekumenskim izletima u Glavotok i Košljun, Taizeovskoj molitvi u Rijeci, a u školi su imali posjet brata Urlicha iz Taizea. Redovno pomažu potrebitima i organiziraju humanitarne akcije. Multimedijalne molitve u okviru Molitvene osmine pripremaju učenici, rekao je Radić dodajući kako na istima sudjeluju profesori, zainteresirani građani i članovi Ekumenskog odbora. Tradicionalno, program u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji učenici su zaključili pjesmom u zajedništvu s vjeroučiteljem Radićem i okupljenim članovima kršćanskih crkava.

 

Skip to content