Proslavljeni svećenički jubileji

web-jubilarci4Sedmorica svećenika koji su tijekom ove godine proslavili velike jubileje svećeništva, okupili su se u četvrtak 14. rujna na zajedničkom euharistijskom slavlju u riječkoj katedrali sv. Vida kojega je predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Dijamantni jubilej, 60 godina svećeničkog služenja slavio je mons. Juraj Petrović, a zlatni jubilej, 50. obljetnicu svećeničkog ređenja, proslavili su svećenici Riječke nadbiskupije Ante Cindrić, dr. Franjo Jurčević, Mate Vuković i mons. Stanko Kovačić, a pridružio im se mons. mr. Tomislav Šporčić, sada svećenik Gospićko-senjske biskupije koji se zajedno s njima redio 1967. godine za tada zajedničku Riječko-senjsku nadbiskupiju, te mons. dr. Milan Šimunović koji je zaređen krajem 1966. godine. Imena jubilaraca i njihove kratke životopise prije početka mise pročitao je Mario Tomljanović, rektor bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II.

Riječka katedrala 14. rujna slavila je blagdan Uzvišenja Svetog Križa zbog čudotvornog raspela koje se u katedrali posebno časti. Nadbiskup je čestitao jubilarcima i podsjetio da je ovo slavlje prilika za zahvalu Bogu i podsjećanje na važnost svećeničkog poziva. „Ovim svetim slavljem želimo svima zahvaliti za njihovo plodonosno svećeničko djelovanje. A svi skupa, i oni i mi, pozvani smo posebno reci Bogu hvala za njegove milosti i darove kojima je po njima obdario Crkvu Božju na ovim prostorima između Učke, Velebita i Plješivice. Blagdan Svetoga Križa, koji danas slavimo, usmjeruje naš pogled na Kristovo svećeništvo i na sve one koje je on udostojao učiniti dionicima svoga svećeništva, a među njima su i naši jubilarci.“

U propovijedi je objasnio značenje blagdana Uzvišenja Svetoga Križa koji se odnosi na „proslavljenje u koje je Krist ušao preko križa, na kojem se, iz poslušnosti svome nebeskom Ocu, dao razapeti, da bi nas svojom mukom i smrću otkupio od grijeha i spasio od vječne smrti. Isus je na križu umro i na križu smrt pobijedio, jer je treći dan uskrsnuo od mrtvih.“ Zbog toga je križ postao simbol kršćanstva, štoviše, sažetak kršćanske vjere. U skladu s time svaki je kršćanin pozvan do kraja slijediti Krista na njegovu križnom putu, kako bi zajedno s njime preko križa ušao u vječni život i slavu, rekao je nadbiskup.

web-jubilarci3Jubilarce i okupljene svećenike i vjernike podsjetio je kako u životu ne treba tražiti pogrešne oslonce, dovoljno je osloniti se na Isusov križ. „Znamo da je čovjeku uvijek potreban neki oslonac, neki štap, a posebno onda kada mladost prođe, a starost dade. Stoga, što vam bolje možemo poželjeti nego da u dobi u kojoj se sada nalazite uvijek imate uza se dobar oslonac, odnosno pouzdan štap, kako biste mogli unatoč onemoćalosti i dalje sigurno se uspinjati prema onom vrhuncu s kojeg se vidi svjetlo novog, uskrslog života. A taj oslonac, taj pouzdani štap je samo jedan: Isusov križ na Golgoti. Njega ste se u svom svećeničkom životu držali, o njemu propovijedali, stoga se i sada na nj i samo na nj oslanjajte sve do trenutka kada ćete zajedno s Isusom reći: Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj! (Lk 23, 46)“, zaključio je nadbiskup.

Na kraju mise jubilarcima je, ispred svećenika Riječke nadbiskupije čestitao umirovljeni svećenik Miljenko Vidas. S obzirom da je generacijski blizu slavljenicima, prisjetio se teških trenutaka i životnih uvjeta s kojima su se mladi svećenici prije 50 godina morali suočiti. „Tadašnji režim nije nam bio naklonjen, a životni uvjeti svuda su bili teški. U neki župnim stanovima u koje smo odlazili nije bilo ni struje ni vode, crkve su bile razrušene ili zapuštene i bile su to teške godine. Ali, dragi slavljenici, siguran sam da biste unatoč svemu, vi opet izabrali ovaj teški, ali lijepi svećenički život!“, zaključio je Vidas.

web-jubilarci1Slavljenici:

Mons. Juraj Petrović, začasni kanonik prvostolnog kaptola, proslavio je dijamantni jubilej. Službovao je u župama od Perušića preko Ogulina i okolnih Ogulinskih župa, Vrbovskog, Rijeke do Mrkoplja nakon čega je otišao u mirovinu te sada živi u župnom stanu na Sušaku. Tijekom svojih 60 godina svećeničkog staža vršio je službe biskupovog tajnika, poglavara sjemeništa, generalnog vikara te ravnatelja Caritasa u najteže ratno vrijeme.

Ante Cindrić, zlatomisnik, bio je župnik u Selcu odakle je prešao u Bribir te je nakon višedesetljetnog župničkog staža otišao u mirovinu u Svećenički dom u Rijeci.

Dr. Franjo Jurčević nakon svećeničkog ređenja prije 50 godina, otišao je na studij u Rim gdje je na papinskom sveučilištu Gregorijana postigao doktorat iz filozofije. Nakon povratka iz Rima predaje filozofiju na Visokoj bogoslovskoj školi u Rijeci i vrši službu kapelana u župi sv. Antuna Padovanskog u Rijeci na Kantridi od 1973. do 1979. godine. Te je godine premješten u Kastav gdje je još uvijek župnik, dakle već 38 godina.

Mate Vuković, nakon što je prije 50 godina proslavio mladu misu u rodnoj Stajnici kraj Jezerana, preuzeo je službu župnika u župama Tršće, Prezid i Čabar. U tim župama proveo je 22 godine, a potom odlazi u Vrbovsko gdje je službovao do 2008. godine. Posljednja njegova župa bila je Brod Moravice do 2014., kada je nakon 47 godina župničke službe otišao u mirovinu u svećenički dom u Rijeci.

Mons. Stanko Kovačić, kanonik prvostolnog kaptola, 45 godina službovao je u župi Delnice, od 1971. godine sve do 2016., a tri je desetljeća bio i dekan Delničkog dekanata. Prošle je godine premješten u župu Praputnjak gdje još uvijek obavlja službu župnika. U svom pedesetogodišnjem svećeničkom stažu upravljao je i drugim župama Gorskog kotara, Crni Lug, Razloge, Brod na Kupi, Kuželj i Turke.

Mons. mr. Tomislav Šporčić kao mladi svećenik bio je odgojitelj u sjemeništu, zatim župnik u Oštarijama, Slunju, Senju, Ogulinu te sada u Otočcu. Kanonik je senjskog kaptola. Obnašao je razne dužnosti u biskupiji: član Prezbiterskog vijeća, generalni vikar, dekan je Otočkog dekanat. Izdavao je župne listove u Slunju, Senju i Ogulinu, a i sada u Otočcu izdaje godišnjak “Vrilo”. Zaređen je prije 50 godina u tada zajedničkoj Riječko-senjskoj nadbiskupiji.

Mons. dr. Milan Šimunović, zaređen je u prosincu 1966. pa je generacijski blizak ovogodišnjim zlatomisnicima. U svom je svećeničkom vijeku prošao brojne službe, od župne razine do nadbiskupijske, čak i nacionalne. Bio je profesor na Teologiji u Rijeci te jedan od ključnih ljudi u godinama uvođenja vjeronauka u škole u Hrvatskoj kao predstojnik Nacionalnog i nadbiskupijskog Katehetskog ureda.

 

Skip to content