Proslavljena godišnjica posvete riječke Katedrale
Kategorija:
Vijesti

web-katedrala3U povodu proslave 275 godina od posvete riječke prvostolnice mons. Nikola Uravić predvodio je u nedjelju 7. svibnja u katedrali sv. Vida svečano misno slavlje. U propovijedi je dao kratki povijesni pregled povijesti Katedrale rekavši da je sagrađena kao samostanska crkva riječkih isusovaca i posvećena je svetom Vidu, kršćanskom svecu i mučeniku. Na mjestu današnje Katedrale u povijesti je stajala kapela iz koje je preneseno Čudotvorno raspelo koje je  danas smješteno na glavnom oltaru u katedrali sv.Vida. Gradnja je započela 15. lipnja 1638. g. i s prekidima je  trajala stotinu godina. Pulski biskup, Giovani Balbi, posvetio je katedralu 6. svibnja 1742. godine. Katedrala je pod službom Riječke biskupije od 1925. godine.

Govoreći o nedjelji Dobrog pastira kada crkva moli od Boga milost i snagu za Svetog Oca Papu,biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, istaknuo je važnost Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci u kojemu se bogoslovi pripremaju za svećeničko zvanje. Potaknuo je vjernike na molitvu za nova duhovna zvanja, ali i na materijalnu pomoć koja je Sjemeništu potrebna .

web-katedrala-uravicPodsjetio je i na obilježavanje i  54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja kada crkva  razmišlja o Božjem pozivu i  odazivu onih koje Bog poziva na odabir duhovnog zvanja. „Sada povodom 54. svjetskog dana molitve za duhovna zvanja želio bih se zadržati na istinskim misionarima našeg kršćanskog poziva, onima koji su dopustili da ih Božji glas privuče i slijede Isusa  i u sebi otkrivaju  želju da nose Radosnu vijest svojoj braći i sestrama kroz evangelizaciju i služenju u ljubavi. Svi su kršćani pozvati biti misionari evanđelja.“, rekao je mons. Uravić apostrofirajući poruku pape Franje.

Govoreći o nedjelji Dobroga Pastira dodao je da nam Ivanovo evanđelje govori o Dobrom  Pastiru, Isusu Kristu, čiji bi glas trebali prepoznati u navještaju riječi Božje te da nam Bog pomaže u našoj potrazi da ga upoznamo i ljubimo, da mu služimo u duhu i istini.Ništa se ne događa  bez naše volje, bez našeg dopuštenja i pristanka. Kristov poziv odjekuje  po izabranima na duhovnu službu svećeništva koje Krist šalje da navještaju Božju riječ, da pozivaju ljude na obraćenje i život u skladu s temeljnim vrijednostima Katoličke crkve.

web-katedrala2U nastavku je podsjetio na Godinu prenošenja vjere u čijem znaku je Riječka nadbiskupija, a u kojoj obitelji ima središnje mjesto. U današnjem društvu prevladava materijalizam, otuđenost, zatvorenost jednih prema drugima, nepovjerenje i strah što izaziva teškoće prilikom sklapanja braka, ali i za otvorenost novome životu, a samim time i otvorenosti za duhovni život i duhovno zvanje. Podsjetio je vjernike na zgodu o Isusu i bogatom mladiću koji je odbio Isusov poziv da proda sve i pođe za Kristom. Njegovo odbijanje tog poziva otkrilo je svu njegovu nesavršenost i slabost, svu njegovu sebičnost i navezanost na dobra koja je imao i koja su mu omogućivala lagodan život. Vršio je sve zapovjedi Božje, ali nije Bogu vjerovao. Oglušio se o njegovu volju, a ona nikako nije mogla biti protiv konačnog dobra ni tog bogatog mladića ni bilo koga drugoga, zaključio je mons.Uravić.

Na kraju je naglasio da je Božja volja uvijek spasonosna volja. Potaknuo je vjernike na molitvu i angažman  u ostvarenju društvene klime pogodne za puninu kršćanskog života. (M.K.)

 

Skip to content