Proslava sv. Vinka Paulskog u znaku velikog jubileja
Kategorija:
Vijesti

web-milosrdnice1U godini kada se spominjemo 400. obljetnice rođenja karizme sv. Vinka Paulskog, na njegov blagdan 27. rujna u kapeli sv. Josipa, u samostanu sestara milosrdnica Provincije Majke Dobroga Savjeta – Rijeka okupili su se brojni članovi ustanova, udruga i zajednica koji se nadahnjuju karizmom svog Utemeljitelja. Samom blagdanu prethodila je trodnevna duhovna priprava koju je predvodio fra Tomislav Šanko. Riječi dobrodošlice i pozdrava izrekla je s. M. Danijela Sinčić, provincijalna glavarica, uvodeći u svečano misno slavlje koje je predvodio mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolit.

Nadbiskup je istaknuo da je doprinos sv. Vinka Paulskog u ostvarenju poslanja Crkve tijekom četiri stoljeća golem i neprocjenjiv. „ Sv. Vinko je obogatio Crkvu novim modelom svećenika i njihove formacije, kao i novom muškom i ženskom družbom, koje je obje usmjerio na pastoralni i karitativni rad među siromasima i bolesnima, stvorivši time preduvjete da se Crkva može učinkovito uključiti u rješavanje duhovnih, ćudorednih i socijalnih problema modernog i suvremenog vremena.“ Naglasio je kako se danas pojavljuju novi oblici siromaštva s kojima se trebamo znati primjereno suočiti. Stoga karizma sv. Vinka i danas ima svoju važnost, ali njezino ostvarivanje treba uskladiti s izazovima novih oblika siromaštva. Posebno je neophodno mladima predstaviti karizmu na način da ih ona oduševi i privuče. Dakako, to je moguće samo ako oni koji su se zavjetovali živjeti je, to uistinu vjerno i dosljedno čine. U tom slučaju će vinkovska karizma i u naše vrijeme biti privlačna mladima, kao što je to bila tolikim naraštajima tijekom proteklih četiri stotine godina, rekao je nadbiskup Devčić.

21767912_277338462778769_7919977822325879801_nVisoka 400. obljetnica nastanka vinkovskog poslanja služenja najsiromašnijima obilježava se na međunarodnoj razini upravo ove 2017. godine. Međunarodna Vinkovska obitelj koja broji više od 225 skupina posvećenih osoba, svećenika i laika koje u svom djelovanju slijede svetog Vinka Paulskog, ima svoje ogranke u Hrvatskoj (sedam ogranaka) među kojima su najbrojnije sestre milosrdnice koje djeluju skoro 160 godina u gradu Rijeci. O bogatstvu Vinkovske obitelji – onih koji danas žive vinkovsko poslanje služenja siromaha, svjedoče udruge ili zajednice koje se okupljaju u samostanu i koje su animirale pojedine dane trodnevnice: Udruga svetog Vinka Paulskog, Molitva i Riječ – hagioterapija, Klub “Nada”, Udruga katoličkih medicinskih sestara i tehničara, zatim korisnici Kuće utočišta, Marijanska Vinkovska mladež te djeca, roditelji i djelatnici Dječjeg vrtića “Zvjezdica mira”.

 

 

Skip to content