Primati uskrsnuće i život

Uskrs 2017.
U Isusu uskrslom primati uskrsnuće i život
Radosna vijest – Evanđelje objavljuje (Iv 20,1-9):
Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: “Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.”
Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe.
Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.
Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih.

U Svetom trodnevlju Veliki četvrtak unosi u život i sjećanje vjernika Spasiteljeve radnje, djela njegove ljubavi: očišćenje pranjem (oproštenje) i predanje tijela i krivi za život vječni. Veliki petak utisne u život i sjećanje radnje, čine koje drugi čine Spasitelju da ga pogube sramotnom smrću i izrugaju. Nad čine mnoštva uzdiže se govor o kraljevstvu koje nije od ovoga svijeta, jer se Spasitelj rodio i došao na svijet da svjedoči istinu. Javno je govorio svijetu istinu. Narodu je potrebna istina spasenja, istina očišćenja. Božja istina oslobađa, Božja istina čisti praštanjem i pomirenjem. Velika subota utisne nama vjernicima u život i sjećanje tražiti Spasitelja i naći ga. Božja riječ, Božji govor, Božja objava, Božji odgoj mijenja smjer ljudskog traženja. Ne prema umrlome, nego prema živome. Ne ići u životu prema mjestu gdje je bio, nego gdje jest. Ne ići prema onome kakav je bio, nego kakav jest. Ići prema novosti koja izvire iz Božjeg čina uskrsnuća. Ne se zatvoriti u ljudska djela i nedjela, nego se otvoriti Božjem djelu uskrsnuća. Ne se zatvoriti u ljudska nedjela osude, sramote i ruganja, nego se otvoriti Božjem djelu čišćenja, praštanja i pomirenja – Božjem djelu oslobođenja od zla i prijelaza u Božji život.
Svetkovanje dana uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista unosi nama vjernicima u život i u sjećanje Božju riječ, Božji govor, Božju objavu, Božji odgoj. Isusovo uskrsnuće od mrtvih Božja je potvrda onoga što je on o sebi govorio, da je Sin Božji i od Boga obećani Spasitelj, time potvrđuje sve što je naučavao. Isus je već za vrijeme svoga zemaljskoga života mnogim čudesnim znacima dokazivao da je on doista Sin Božji i da je istinito sve što naučava.
Zadivljujuća je sigurnost kojom Isus najavljuje uskrsnuće. Tako može govoriti samo onaj koji doista zna da je jači od smrti. Istom sigurnošću on najavljuje i uskrsnuće onih koji budu vjerovali u njega. Objašnjava da će se to zbiti po njemu jer on sam je „uskrsnuće i život“, pa će i svatko koji vjeruje u njega živjeti ako i umre.
Neophodno za naše uskrsnuće od mrtvih: je prvo, da je Isus uskrsnuo, „prvina usnulih“, i drugo, da vjerujemo kako on i nas može uskrisiti od mrtvih. Vjera je za Isusa temeljna pretpostavka da bi nas on ne samo uskrisio nego i da bismo već u ovom životu primali od njega duhovni život spasenja.
Svetkovanjem Spasitelj nas iz duhovne obamrlosti uskrisi na novi život. Duhovno uskrsnuli vjernici naviještaju istinu i svjedoče o Isusovu životu. Spomen Spasiteljeva djela ponavlja se tijekom cijele povijesti: prisutan u euharistiji, u svakoj riječi da duhovno uskrsnuli prenosimo vjeru i istinu u život vječni.

Msgr. Nikola Imbrišak

Skip to content