Predstavljene knjige i pastoralno-katehetski rad mons. dr. Milana Šimunovića

web-simunovic1„Tko može znati gdje bismo bili večeras da onoga dana 1956. godine, nakon jedne mise u Kompolju, tada petnaestogodišnjem dječaku, Mili s Ilovačka, koji se kao malo krišom šuljao kroz sakristijska vrata da bi ušao u crkvu ili u kvartir, nije došao poštar s pismom u kojem je stajalo da Milan Šimunović nije primljen u Elektrotehničku školu?“ – rekao je  predstojnik Nacionalnoga katehetskog ureda HBK mons. dr. Ivica Pažin u nedjelju 17. rujna u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci  na predstavljanju dviju novih knjiga, kao i retrospektive pastoralno-katehetskog rada mons. dr. Milana Šimunovića na području mjesne i domovinske Crkve.

Događaj su organizirali Riječka nadbiskupija i Teologija u Rijeci u povodu 50. obljetnice svećeništva mons. dr. Šimunovića. Knjige „Prenošenje vjere u promijenjenim okolnostima suvremenog svijeta: Pomaci u stvaranju misionarskog lika Crkve u kršćanskim zajednicama“ i „Promjene u katehetskom pastoralu župne zajednice: utopija ili stvarnost?“ predstavio je doc. dr. Nikola Vranješ. O važnosti i značenju djela mons. Šimunovića u pastoralno-katehetskom poslanju Crkve govorio je mons. dr. Pažin, dok je prigodnu riječ uputio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Program su glazbeno animirale solistice zbora „Schola Cantorum Rijeka“, a večer je moderirala vjeroučiteljica Ines Turković.

Nadbiskup je istaknuo doprinos mons. Šimunovića u razvoju kateheze i pastoralne teologije. Knjige mu uvijek odišu svježinom i iz njih možemo nešto naučiti. Bio je i ostao inspirativan teolog i pastoralac te mu mjesna, ali i domovinska Crkva puno duguju, kazao je nadbiskup. Na kraju je čestitao mons. Šimunoviću na njegovom ‘nemirnom duhu’ koji ga tjera dalje. Otvorenost Crkve, hod prema novom, promjena paradigme u teologiji naznačena u programatskim izrazima, dijalog s modernim svijetom itd., odnosno Crkva nakon Drugog vatikanskog koncila oblikovala je pastoralnu i katehetsku misao mons. Šimunovića, istaknuo je u svom izlaganju mons. Pažin. Isprepletenost njegovog svećeničkog, pastoralnog i profesorskog života s poslijekoncilskom katehetskom obnovom Crkve doista je takva da se može reći da je postao katehetski obnovitelj. Bio je duboko svjestan da kateheza zaista čini Crkvu, kao što Crkva čini katehezu, rekao je predavač.

web-simunovic3Vrijeme promjena devedesetih godina prošloga stoljeća dočekao je bez straha i s puno mudrosti. Uvođenje vjeronauka u škole, vjerskog odgoja u predškolske ustanove, obnavljanje prvih vjeronaučnih programa i udžbenika, potpisivanje ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, između Vlade RH i HBK itd., samo su dio stalnih izazova kojima je neizbrisiv trag ostavio mons. Šimunović, rekao je mons. Pažin. Dodao je da u pitanjima vjeronauka u školi i vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama nikada nije polazio od strogo apologetskog tumačenja vjeronauka. Dokaz tomu je njegovo stalno analitičko i uvjereno tumačenja vjeronauka u školi i vjerskog odgoja u predškolskoj ustanovi kao dijela čitavog navjestiteljskog crkvenog djelovanja.

Osvrčući se na dokument nastao iz pera mons. Šimunovića i u suradnji s prof. Bernardinom Škuncom „Župna kateheza u obnovi župne zajednice“ predstavlja ‘hrvatski model’ župne kateheze koji otvara prostor stvaranja osobnog susreta vjernika s Kristom u konkretnoj zajednici.

Doc. dr. Nikola Vranješ je govoreći o knjigama  „Prenošenje vjere u promijenjenim okolnostima suvremenog svijeta: Pomaci u stvaranju misionarskog lika Crkve u kršćanskim zajednicama“ kazao kako ukazuju na elemente dinamiziranja pastoralnog djelovanja Crkve danas u smislu drugačijeg pristupa značenju evangelizacije u ukupnom angažmanu Crkve. Autor polazi od istinskog susreta čovjeka s Kristom koji je temelj nove evangelizacije i djelovanja župne zajednice. Za djelo mons. Šimunovića i mons. Pažina „Promjene u katehetskom pastoralu župne zajednice?“ je istaknuo da predstavlja dobar pastoralno-katehetski priručnik u kojemu su na objektivan i poticajan način obrađene gotovo sve glavne pastoralno-katehetske teme i bitni izazovi današnje prakse. Osim toga, djelo obrađuje i brojne teme koje pomažu u razumijevanju problema pastoralno-katehetske prakse, kao i mogućnosti za njeno unaprjeđenje. Knjiga svim pastoralno-katehetskim subjektima nudi obilje materijala i konkretnih poticaja za obnovu djelovanja prema zahtjevima nove evangelizacije, kazao je doc. dr. Vranješ.

web-simunovic2Prigodnu riječ zahvale svima na kraju je uputio mons. Šimunović. Istaknuo je da je cijeli život radio na interdisciplinarnom pristupu okupljajući oko sebe ljude svih struka. Najavio je novo djelo koje je u pripremi o ljudima primorskog kraja i novoj evangelizaciji koja je nužna zbog promjena paradigme današnjeg vjernika. Riječkom nadbiskupu na kraju je darovao knjigu, te prisjećajući se svoje mladosti, posebnu riječ zahvale uputio svojoj majci bez čije se podrške ne bi školovao.

 

Skip to content