Predstavljena monografija „Fra Serafin Trsatski“

web-1„Fra Serafin Trsatski“ naziv je monografije u čast fra Serafinu Sabolu, nedavno preminulom legendarnom trsatskom franjevcu i svećeniku, dugogodišnjem čuvaru Svetišta Majke Božje Trsatske koja je u četvrtak 8. lipnja predstavljena u Pastoralnom centru Trsatskog svetišta – Auli pape Ivana Pavla II. Monografija je objavljena u povodu 650. obljetnice dolaska na Trsat Čudotvorne slike Majke Božje Trsatske – Majke Milosti, a predstavljena je na dan kada je 2003. godine papa Ivana Pavao II. hodočastio u Trsatsko svetište. Knjigu su uredili prijatelji fra Serafina: dr. fra Emanuel Hoško, Mirjana Grce i Ivica Tomić. Večer je moderirao fra Siniša Pucić, a u glazbenom dijelu nastupio zbor Svetišta Majke Božje Trsatske.

Vrlo emotivno o fra Serafinu govorili su uzvanici, među njima predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. „Ovo je večeras za mene i tužan i veseo događa. Tužan jer fra Serafina više nema među nama, a veseo zato što se veselimo njegovim dostignućima. Zato zahvaljujem svima koji su radili na ovoj monografiji kako bi zabilježili njegov životni vijek i riječi utjehe koje je svima nama pružao.“ Govoreći o osobnim susretima s fra Serafinom, kazala je kako neće nikada zaboraviti posljednje razgovore s ovim trsatskim franjevcem koji je sav svoj životni vijek utkao u Trsatsko svetište. „Nikada neću zaboraviti riječi koje mi je rekao: ‘Nikada nemoj misliti da te Bog kažnjava. Bog voli ljude. Bog nas ne kažnjava, Bog nas vodi. Bog zna kuda idemo.’ Hvala ti fra Serafine na toj mudrosti i na svemu što si učinio za sve nas, za našu zajednicu i naš voljeni Trsat.“

web-2Prigodne riječi uputio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Podsjetio je na vrijeme provedeno s fra Serafinom, kao i organizaciju hodočašću pomoraca u Lourdes. Istaknuo je njegova zalaganja u razvoju Trsatskog svetišta kojega je svim srcem volio te njegov doprinos u organizaciji dolaska i boravka pape Ivana Pavla II. u Rijeci 2003. godine. Za fra Serafina to su bili najljepši dani u njegovom životu te je razumljivo zašto je monografija predstavljena baš na dan kada je 2003. Sveti Otac hodočastio Gospi Trsatskoj, rekao je nadbiskup. „Nezaboravne su nam Papine opominjuće riječi s Delte: ‘Današnje je društvo dramatično  rascjepkano i podijeljeno. Zato je tako očajno nezadovoljno, ali kršćanin se ne miri s umorom i tijekom zbivanja. Fra Serafin je bio takav. Nije se mirio s podjelama i posvuda je uspostavljao veze prijateljstva koje su postajale zalogom nade i zajedništva. Dramatičnoj rascjepkanosti znao se suprotstaviti duhom ljubavi i razumijevanja. Tome svjedoči ova monografija koja je posvećena njemu i Trsatu kao mjestu gdje je desetljećima s Marijinom pomoći budio nadu i širio ljepotu susreta i zajedništva.“

Prigodne riječi uputili su gvardijan franjevačkog samostana i čuvar Trsatskog svetišta fra Antun Jesenović, provincijal Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak, župan primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel. Uz članove obitelji fra Serafina, događaju su nazočili i mnogobrojni vjernici pristigli iz drugih krajeva Hrvatske.

Urednici  monografije dirljivim su govorima zahvalili svima na suradnji te posvjedočili da je fra Serafin do svoje smrti surađivao u njezinom stvaranju. Jedan od urednika monografije, Ivica Tomić, uručio je primjerke članovima obitelji fra Serafina te uzvanicima. Besplatnu monografiju dobili su i svi posjetitelji po završetku predstavljanja jer je to, kako je Tomić kazao, bila želja fra Serafina. Fra Serafin je mislio na sve, ali i na svaki detalj te na trećoj stranici monografije stavio je svoj potpis, kazao je Tomić.

Skip to content