Predstavljena božićna poruka nadbiskupa Devčića i najavljen koncert „Božić je judi“
Kategorija:
Vijesti

web-bozicna1U četvrtak 21. prosinca u franjevačkom samostanu na Trsatu predstavljena je božićna poruka i čestitka riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića te najavljeno 24. izdanje koncerta „Božić je judi“. Pozdravnu riječ uputio je domaćin, gvardijan franjevačkog samostana i čuvar svetišta Majke Božje Trsatske fra Bernard Barbarić. Najavio je kako će 2018. u Trsatskom svetištu biti u znaku dva sveca, 15. obljetnice pohoda sv. Ivana Pavla II. u svetište Majke Božje Trsatske i 40 godina kako je Majka Tereza posjetila Trsat.

Nadbiskup je zahvalio gvardijanu i franjevcima na prostoru iz kojega se tradicionalno šalje božićna poruka javnosti kazavši kako je riječ o najprimjerenijem mjestu. Poruke odlaze iz Svetište žene koja je morala roditi u štali i položiti dijete u jasle zato jer joj nitko nije htio dati krov nad glavom. U tom smislu Marija nam je ovdje poseban znak i opomena da ne budemo kao oni koji su nju odbili. S druge strane, u Svetištu smo uz koje je vezan franjevački samostan. Znamo da je sv. Franjo čuo Isusov glas da obnovi Njegovu ‘kuću’ koja se ruši – a mislio je na Crkvu.  Franjo je shvatio da to može samo radikalnom promjenom u životu, a to je opcija za siromašne. Crkvu je obnovio na taj način istovremeno pridobivajući mnoge mlade uz sebe te je nastap veliki franjevački red koji je nadahnuće mnogima. Nadbiskup je vjernike potaknuo da ne ostanu ravnodušni na poruke i djela pape Franje, osobito prema siromasima, prognanima i beskućnicima. Okrenemo li leđa njima, okrenuli smo leđa Kristu, poručio je nadbiskup Devčić.

Božićnu poruku riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića pod naslovom: „Radi nas posta siromašan“, predstavila je voditeljica Kuće utočišta u Rijeci dr. s. Veronika Mila Popić. Naše poslanje je ono koje smo primili od Krista – hoditi zemljom čineći dobro. Nadbiskup podsjeća da nitko nije htio primiti pod krov ženu koja je trebala roditi. Ukazuje na okolnosti beskućništva Svete Obitelji,  rekla je s. Popić. Upozorila je na podatak UN-a prema kojemu od 7 milijardi stanovnika na zemlji, njih 1.2 milijarde su beskućnici.

Nadbiskup u poruci otvara pitanje pitanje „Tko su siromašni?“, i jasno kaže da je Spasitelj došao spasiti ne samo siromašne, nego i bogate. Čovjeka bogatim ne čini materijalno bogatstvo, nego ono što čovjek nosi u srcu čini ga bogatim ili siromašnim, poručuje u svojoj poruci mons. dr. Devčić. U našem društvu se događa marginalizacija beskućnika i siromašnih. Ona se događa jer se čovjeka odvaja od društva, ali i sami se udaljujemo od društva i od Boga. Na to upozorava i nadbiskup Devčić u svojoj poruci, rekla je s. Veronika te kao primjer navela evanđeoski tekst o bezimenom bogatom mladiću koji Isusa pita što mu je činiti da baštini život vječni. „Na njegov upit Isus mu je odgovorio: „Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj siromasima, pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom“ (Mt 19, 21). Drugim riječima, Isus traži od mladića da se liši svega i s njime se solidarizira kao što se on, premda bogat, štoviše jednak Bogu, solidarizirao s nama odrekavši se svog božanskog položaja.”

Bezimenost, kako navodi nadbiskup, vrlo čest nas postavlja u situaciju tog čovjeka. Mi se možemo lako postaviti u situaciju da nas se pita to pitanje. Ako ne možemo dati materijalno, dajmo ono unutrašnje što imamo. Možemo biti beskućnici da budemo bez kuće, no možemo biti beskućnici i ako nemam Isusa u srcu i to je teže beskućništvo, kazala je s. Popić. Zaključujući predstavljanje poruke istaknula je da nam za uzore riječki nadbiskup navodi svece, ali i poruke pape Franje u kojima nas potiče na djelovanje s marginaliziranima, te da u svakom siromahu prepoznamo Krista.

web-bozicna2Ovom prigodom najavljeno je  24. izdanje svečanog koncerta „Božić je judi“ koji će se 26. prosinca s početkom u 20 sati održati u katedrali sv. Vida u Rijeci. Program su predstavili tajnica HGU PGŽ – Rijeka Jadranka Ćubrić i glazbeni producent koncerta Aleksandar Valenčić. Nakon Božića u Ciboni, riječ je o najdugovječnijem božićnom koncertu u Hrvatskoj na kojemu nastupaju poznata glazbena imena. Na repertoaru su djela iz bogate hrvatske glazbene baštine, ali i poznati svjetski božićni klasici. Nastupaju: Damir Kedžo, Dino Antonić, ženska klapa Luka, muška klapa Vinčace, Antonio Krištofić, Matea Dujmović, Lucija Stipanović, Sergej Božić, sopci i kanturice s otoka Krka, članice zbora Halubajčići i Zvona s Viškova, Aleksandar Valenčić – orgulje, Denis Razumović – Raz – saksofon, Robert Mikuljan – truba, Filip Mezak – gitara, Mateo Žmak – klavir Natko Štiglić – gitara.

Po završetku konferencije gvardijan fra Bernard Barbarić uručio je nadbiskupu prigodan božićni dar. To su isto učinili predstavnici HGU, a čestitku su uputili i okupljeni novinari. Božićna poruka nadbiskupa Devčića može se u cijelosti pročitati na službenoj mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije ili mjesečniku Zvona.

 

Skip to content