Pozdravni govor na svečanoj misi o 650. obljetnici  čudotvorne slike Majke Božje Trsatske (1. srpnja 2017.)

Draga braćo i sestre!

Slavimo 650 godina dolaska na Trsat slike Majke Božje, koju nazivamo Gospom Trsatskom. Ali nije posrijedi samo obljetnica jedne slike, ma kako ona bila vrijedna, riječ je o obljetnici bremenitoj raznolikim vrijednim sadržajima. Ona svjedoči o višestoljetnoj pobožnosti i iskrenoj odanosti našega naroda prema Kristovoj Majci, koju su naši predci ovdje zazivali: „Sveta Mati Djedovine, moli za nas.“ Ova se obljetnica upisuje i u  tisućljetnu vezu rimskih prvosvećenika s Hrvatima, koja je počela u devetom stoljeću razmjenom pisama između kneza Branimira i pape Ivana VIII., prvoga koji je priznao suverenitet hrvatske države. Slanjem slike Majke Božje Trsatu bl. Urban V. potvrdio je i nastavio taj odnos uzajamna povjerenja između rimskih papa i našega naroda. Poznato je da je taj papa sliku Marije s djetetom Isusom poslao na Trsat nakon što se susreo s hrvatskim hodočasnicima u Loretu i ostao dirnut njihovom žalošću zbog preseljenja Nazaretske kućice Sv. obitelji s Trsata u Loreto. Ta gesta pokazuje Urbana V. kao dobrog pastira kojega dira narodna tuga i svjedoči nam o njegovoj vjeri i ljubavi prema Isusovoj Majci, čiju je sliku poslao ožalošćenom hrvatskom puku, moleći je da mu bude tješiteljicom i zagovornicom. To nam ujedno govori o naravi odnosa između rimskih papa i naših predaka. Ta je veza bila i ostala duboko ljudska i duboko kršćanska. Tu marijansku vezu s našim narodom i s Trsatom, koju je uspostavio Urban V., u naše je dane posebno potvrdio sv. Ivan Pavao II., jedini papa koji je prije 14 godina hodočastio na Trsat i ovdje molio pred čudotvornom slikom Trsatske Majke Milosti, preporučivši se svima da ovdje molimo za njega dok je živ i kad umre, a na odlasku svetištu je darovao svoju krunicu.

I Papa Franjo zna i cijeni tu vezu između rimskih papa i Hrvata, i on u toj vezi prepoznaje neprekinutu i duboku marijansku crtu, koju je u nju utkao papa Urban V. darivanjem slike Isusove Majke našem Trsatu. Zbog toga smo papi Franji posebno zahvalni što je prihvatio pokroviteljstvo nad proslavom 650. obljetnice dolaska slike Gospe Trsatske na Trsat i poslao nam kao svoga izaslanika uzorita kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa i metropolita, rodom iz ovog našeg predivnog kvarnerskoga kraja. Poštovani papinski izaslaniče, Vas i Vaše službene pratioce, fra Antuna Jesenovića, gvardijana trsatskog  samostana i svetišta, i mons. Nikolu Imbrišaka, kanonika i kancelara Riječke nadbiskupije, od srca pozdravljam želeći Vam, kao nadbiskup domaćin, srdačnu dobrodošlicu. Hvala Vam što ste prihvatili biti Papinim izaslanikom, što ćete nam prenijeti pozdrave i poticaje pape Franje i izvijestiti ga o tijeku proslave te o neupitnoj vjernosti i odanosti našega naroda Mariji i rimskim prvosvećenicima.

Sa zahvalnošću pozdravljam i braću biskupe koji sudjeluju u ovome zahvalnome slavlju:  mons. dr. Dražena Kutlešu, porečko-pulskog biskupa;  mons. dr. Ivicu Petanjka, krčkoga biskupa;  mons. mr. sc. Zdenka Križića, gospićko-senjskog biskupa, te umirovljene biskupe mons. Ivana Milovana i mons. Valtera Župana. Pozdravljam i fra Iliju Vrdoljaka, provincijala Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, kojoj pripadaju trsatski samostan i svetište, kao i svu braću franjevce koji žive u ovome samostanu i vode brigu o ovom našem lijepom marijanskom svetištu. Pozdravljam i ostalu braću svećenike i redovnike, kao i sestre redovnice te gosp. Marka Filipovića, zamjenika riječkoga gradonačelnika gosp. Vojka Obersnela, kao i ostale predstavnike lokalnih vlasti, policije, zdravstvenih ustanova, djelatnika u kulturi, prosvjeti i znanosti. Želim dobrodošlicu i svima vama, dragi hodočasnici, koji ste došli iz daleka, kao i vama domaćim štovateljima Gospe Trsatske, koji često navraćate u ovaj njezin dom iz kojeg ona već više od sedam stoljeća  bdije nad našim gradom i cijelim Kvarnerom. Neka nam ona, Sveta Mati Djedovine, svima izmoli potrebne milosti i sa svojim božanskim Sinom, kojega već 650 godina ovdje drži u naručju, blagoslovi sve nas i cijelu nam domovinu. Amen.

 

 

 

Skip to content