Posvećena nova župna crkva sv. Ane na Gornjoj Vežici

web-posveta1Nakon 46 godina župa sv. Ane na Gornjoj Vežici dobila je župnu crkvu.  Posvetio ju je u subotu 17. lipnja riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić na svečanom euharistijskom slavlju u kojemu su sudjelovali mnogobrojni svećenici Riječke nadbiskupije, nekadašnji župnici župe sv. Ane vlč. Ivan Friščić i vlč. Zlatko Čibarić te aktualni župnik vlč. Michele Cittadino.

Župa sv. Ane formalno je osnovana 16. rujna 1971. godine dekretom mons. dr. Viktora Burića, riječko-senjskog nadbiskupa.  Do 2002. godine župom je upravljao župnik župe sv. Terezije od Djeteta Isusa, a svoj samostalni hod župa sv. Ane započela je 2. srpnja dekretom nadbiskupa Devčića. Sve to vrijeme jedini sakralni objekt na terenu nove župe bila je kapela Sv. Križa, u kojoj su se Vežičani uvijek rado okupljali na molitvu i slavljenje Gospodina, rekao je nadbiskup. „Ali kapela je u trenutku osnivanja župe bila u tako lošem da ju se nije moglo upotrebljavati za bogoslužje.  Zbog toga je nadbiskup mons. dr. Viktor Burić odredio da vlč. Dinko Popović, prvi župnik novoosnovane župe, koristi za bogoštovlje i pouku vjernika župnu crkvu sv. Terezije od Malog Isusa na Donjoj Vežici, kojoj je, nakon razrješenja mons. Adama Muchtina, za župnika bio imenovan vlč. Ante Cindrić. No, on je ubrzo bio premješten, pa je vlč. Popović preuzeo pastoralnu brigu za obe vežičke župe.“ Tako je bilo sve do 20. rujna 2002., kada je za župnika sv. Ane imenovao vlč. Ivana Friščića. S tim je činom zapravo ova župa počela stvarno postojati, rekao je nadbiskup Devčić.

web-3O nužnosti izgradnje odgovarajućeg sakralnog objekta govore činjenice da se vjerski život održavao u kapeli Sv. Križa, u Društvenom domu, u nekadašnjem skloništu, župnom uredu te u jednom neboderu gdje je župnik stanovao i gdje je bio smješten župni ured te otvorena i kapelica za svakodnevno misno slavlje. „Nakon vlč. Friščića za upravitelja župe imenovan je vlč. Zlatko Čibarić, kojega  je naslijedio vlč. Ante Zovko,  a prošle godine župu je preuzeo vlč. Michele Citadino. Istovremeno smo trajno tražili gradilište za crkvu i kad smo već mislili da ga nećemo naći, izišao nam je ususret gosp. gradonačelnik mr. sc. Vojko Obrsnel. On je naime omogućio svojim građanima na Gornjoj Vežici, koji ispovijedaju katoličku vjeru, da na mjestu pokraj Hrvatskog doma i gornjovežičke škole sagrade ovu prekrasnu župnu crkvu koju večeras posvećujemo.“

web-mociZaštitnica  crkve i župe je sv. Ana, majka Blažene Djevice Marije, a suzaštitnik bl. Alojzije Stepinac, čije su moći ugrađene u oltar. „U prošlosti je naime Senjsko-modruška biskupija, koja se na jugozapadu protezala do Rječine, bila u sastavu zagrebačke metropolije. To znači da je blaženi Alojzije bio njezin metropolit. A on to on nije shvaćao samo formalno, nego se stvarno trudio ohrabrivati vjernike posjećujući ih čak na župama i svjedočeći svoju prijateljsku i očinsku blizinu senjsko-modruškim biskupima.“

Posvetom nove župne crkve stvoreni su uvjeti za izgrađivanje žive Crkve, te je nadbiskup poručio da nova crkva treba biti otvorena svim ljudima dobre volje, jer kršćanska ljubav ili je ‘bez granica’ ili nije ljubav. Crkva, a to znači i župa kao njezina osnovna jedinica, iznevjerava  Isusa  Krista, ako se zatvara u uski krug „spašenih“, tj. ako ne njeguje duh kršćanske otvorenosti i univerzalnosti, rekao je nadbiskup.

„Jednako je tako važno upozorenje sv. Pavla da su, kako smo čuli, pravi Božji hram ljudi koji vjeruju i da je sam Isus Krist u tom smislu temeljni kamen tog Hrama, tako da nijedan graditelj ne može postaviti drugog temelja. Dakle, svi koji su kršteni u ime Oca i Sina i duha Svetoga hram su  Božji. Svi takvi čine sveti Božji Hram koji je Crkva, ne crkva u smislu kamene građevine, nego Crkva kao zajednice vjernika koje je Isus Krist otkupio svojom krvlju i oživio svojim Duhom.  Izgradnji takve Crkve treba služiti ova crkva od kamena.“

Zaključujući propovijed potaknuo je vjernike da im nova posvećena crkva bude mjesto međusobnog susreta te poticaj i ohrabrenje za izvršavanje Božje volje u svome životu.

web-posveta2Na kraju mise Povelju posvećene crkve, koju je potpisao nadbiskup Devčić, pročitao je generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić, a prigodnu riječ zahvale uputio je župnik vlč. Cittadino. Liturgijsko pjevanje predvodio je združeni zbor: župni zbor župe sv. Ane, župni zbor župe Uznesenja Blažene Djevice Marije i Schola Cantorum Rijeka. Nakon mise za sve vjernike pripremljena je zakuska.

 

Skip to content