„Podijeli svoj kruh s beskućnikom“

web-depaulKuća utočišta postaje Dnevni centar za građane ugrožene siromaštvom

Važan iskorak prema rješavanju problema beskućništva svakoga dana čini Kuća utočišta u Rijeci koju vode sestre milosrdnice punih deset godina, a koja od centra za poludnevni boravak postaje Dnevni centar za građane ugrožene siromaštvom. Na tu temu u srijedu 6. prosinca u blagovaonici Kuće utočišta održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljena i tromjesečna humanitarna akcija „Podijeli svoj kruh s beskućnikom“.

Iako obilježava desetu godišnjicu djelovanja, još uvijek je djelovanje Kuće utočišta u javnosti nedovoljno poznato i mnogi ne znaju da se u ovim prostorima dnevno podijeli 70 toplih obroka potrebitima, rekla je voditeljica Kuće s. Veronika Mila Popić. „Uz ovu Kuću nalazi se samostan sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog koje sa siromasima ovog grada rade više od 160 godina. Sestre milosrdnice, baš zato što su prepoznale da moraju kvalitetnije i organiziranije pomagati čovjeku, na prostoru samostanskog vrta 2007. sagradile su Kuću utočišta.“

I ne samo da siromasima današnjice omogućavaju topli obrok i mogućnost za osobnu higijenu, ova Kuća je prostor u kojemu osjete ljubav i u kojemu im se pomaže u rješavanju svakodnevnih problema poput pisanja molbi za posao, nabavke odjeće i sl.  Nakon deset godina, Kuća utočišta postaje Dnevni centar za siromašne, najavila je voditeljica Kuće. Od ove godine sestre milosrdnice surađuju s međunarodnom karitativnom organizacijom Depaul i iz te suradnje nastao je projekt Depaul Hrvatska – provoditelj projekta Kuće utočišta. Prvi važniji iskoraci u pomaganju potrebitima učinjeni su i umjesto dosadašnjeg jednog toplog obroka, sada će se dijeliti dva. Sestre se nadaju kako će korisnicima moći pružiti tri obroka dnevno uz ostale sadržaje koje Kuća nudi. To je dio sustavnog rada na čovjekovoj rehabilitaciji i resocijalizaciji s ciljem da se korisnicima ponudi kvalitetan, odgovarajući sadržaj, edukacija, ali i individualizirani pristup prema svakom korisniku.

depaulVrata Kuće utočišta bit će otvorena svakoga dana, od ponedjeljka do subote od 8 do 20 te nedjeljom u vrijeme ručka.  Kako bi se prikupila sredstva za prehranu korisnika, pokrenuta je tromjesečna humanitarna akcija „Podijeli  svoj kruh s beskućnikom“ . „Svaki mjesec tijekom trajanja akcije u Kući utočišta i kompleksu samostana sestara milosrdnica u Rijeci održat će se različiti programi. Prvi događaj najavljen je za  21. prosinca u 17 sati kada će se održati  Donacijska večer. Na njoj će kuhati poznata šefica Srđana Jeftić. Pridružit će joj se sestre milosrdnice – kuharice koje će otkriti tajne samostanske kuhinje, te glavni kuhar Kuće utočišta. Bit će to prilika za susret s korisnicima Kuće utočišta, rekla je s. Popić.

Nakon te akcije, u siječnju će biti održana duhovna obnova koju će voditi krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak, dok će veljača biti posvećena temi obitelji. Pravne i fizičke osobe mogu se uključiti u akciju donacijom, uplatom na žiro račun Depaul Hrvatska: IBAN: HR 9524020061500059862 SWIFT: ESBCHR22.  Također, potrebne informacije mogu se pronaći na službenim mrežnim stranicama Riječke nadbiskupije i društvenim mrežama Depaul Hrvatska.

Podršku sestrama i djelovanju Kuće utočišta od početka daje i Riječke nadbiskupije. Kroz ove inicijative se ostvaruje prvotna zadaća Crkve – konkretna briga i zauzetost za čovjeka, rekao je prvostolni dekan vlč.mr. Mario Gerić.

Prigodnu riječ uputila je i pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije Dragica Marač iskazavši zahvalnost sestrama na zauzetosti na najugroženije.

web-kucaUsluge Kuće utočišta mjesečno koristi oko 130 osoba. Dnevno se ovdje podijeli 90 obroka od čeka 70 toplih. Od centra za poludnevni boravak, Kuća utočišta će postati Dnevni centar što će uvelike omogućiti značajne kvalitativne promjene na korist korisnika. Sestre se nadaju i unaprijed zahvaljuju dobrotvorima koji će se uključiti u humanitarnu akciju „Podijeli svoj kruh s beskućnikom“, i time postati dio društveno odgovornih čimbenika koji će se uključiti u projekt da se u Dnevnom centru čovjeku u potrebi pruži cjelovita pomoć.

 

Skip to content