Počeo Znanstveni simpozij na temu: Povijesna istina i teološka poruka Svetoga pisma
Kategorija:
Vijesti

web-teologijaU petak 17.ožujka u jutarnjim satima u Velikoj dvorani Teologije u Rijeci počeo je Znanstveni simpozij na temu: Povijesna istina i teološka poruka Svetoga pisma.

Ideja simpozija potekla je od dokumenta Papine biblijske komisije iz 2014. „Nadahnuće i istina Svetoga pisma. Riječ koja dolazi od Boga i govori o Bogu da spasi svijet“, iz njegova III. djela koje nosi naslov „Tumačenje riječi Božje i njegovi izazovi“. Na simpoziju će se govoriti o onim biblijskim tekstovima koji su, s obzirom na povijesne istine, najproblematičniji s ciljem da što je moguće jasnije razluče što je u njima povijesno, a što teološko, te da se istaknu ‘istine radi našega spasenja’ koje navedeni tekstovi komuniciraju kao i povijesnost objave, poručuju organizatori sa Sveučilišta u Zagrebu, Katoličkog bogoslovnog fakulteta – Teologije u Rijeci.

Događaju nazoče riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić i krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak koji je molitvom i prigodnom riječju otvorio skup. Istaknuo je da povijesna istina ima svoju vrijednost i zato je treba tražiti.

Govoreći o temi kako razlučivati povijesno i teološko, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Mario Cifrak je kazao je da je objava povijesna, ali predmet objave nije povijest. Sveto pismo nije udžbenik Povijesti ili udžbenik Sociologije, nego svjedočanstvo Božjem pozivu čovjeku na zajedništvo s njim, istaknuo je Cifrak.

Na simpoziju se razmatra o onim biblijskim tekstovima koji su, s obzirom na povijesne istine, najproblematičniji s ciljem da što je moguće jasnije razluče što je u njima povijesno, a što teološko, te da se istaknu ‘istine radi našega spasenja’ koje navedeni tekstovi komuniciraju kao i povijesnost objave. Kao jedan od razloga organiziranja simpozija predstojnik riječke Teologije doc. dr. Nikola Vranješ je poručio  da fundamentalističko čitanje Svetoga pisma koje se interpretira doslovno rezultira ne samo sukobom s modernom znanošću, nego i pogrešnim razumijevanjem samoga Pisma. Stoga je prvotni cilj Simpozija pomoći da se što lakše dođe do teološke istine Svetoga pisma, poručili su organizatori.

Skip to content