Počelo županijsko – nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka
Kategorija:
Vijesti

web-1U četvrtak 2. ožujka, u jutarnjim satima, u Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu svečano je otvoreno županijsko – nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka o temi: „Misijska djelatnost Crkve“.

Prigodne riječi na otvorenju uputili su: riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj vlč. Antun Štefan, predstojnik Agencije za odgoj i obrazovanje Oleg Đaković, predstojnica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije Ksenija Rukavina Kovačević, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ Edita Stilin, ravnateljica OŠ “Trsat” Sonja Damašek – Padjen te domaćin gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu fra Antun Jesenović. Događaju su nazočili povjerenik za misije Riječke nadbiskupije vlč. Kristijan Zebam suradnica Povjerenstva Andreja Škarabot Kunštek i županijska koordinatorica mr. sc. Manon Giron, dok su svečano otvorenje animirale vjeroučiteljice Ines Turković i Maja Barbarić.

web-2Nadbiskup je na početku pohvalio rad nadbiskupijskog povjerenstva za misije te Katehetskog ureda. Za temu je kazao kako je Crkva po svojoj naravi misijska. S tim u vezi podsjetio je na Isusove riječi upućene učenicima: “Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. (Mk 16,15) Mnogobrojnim učenicima kazao je kako je na njega u studentskim danima jako utjecao pročitani životopis misionara, sv. Damjana de Veustera, Flamanca koji je u 19. st. od kuge umro u misijama. Potaknuo ih je na usvajanje misionarskog duha, odnosno ljubavi prema dugima i otvorenosti prema bratu u nevolji.

Mlade je na osobit način oduševio misinar, ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj vlč. Antun Štefan koji ih je na početku pozdravio na jednom od afričkih jezika. Iako je bio pozvan i u druge hrvatske (nad)biskupije, odlučio je doći na natjecanje u Rijeku. Kao razlog je naveo revnost Riječke nadbiskupije u promicanju misijske djelatnosti. Izrazio je radost velikim brojem sudionika ovogodišnjeg natjecanja u vjeronauku kazavši da je važno znati da smo zajedno jači. Na kraju je mladima prenio pozdrave hrvatskih misionara koji djeluju po cijelome svijetu.

Natjecanje će se održavati u OŠ “Trsat” i Auli pape Ivana Pavla II. Sudjeluje 37 osnovnoškolskih i 17 srednjoškolskih ekipa, sveukupno 216 učenika i 54 njihovih mentora, rekla je  predstojnica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije Ksenija Rukavina Kovačević. Prisjetila se nedavno preminulog trsatskog franjevca fra Serafina Sabola za kojega je kazala da iako nije bio misionar, imao je misionarsku dušu. Gradio je mostove prijateljstva, solidarnosti i ako te vrijednosti i vi usvojite, postat ćete misionarske duše, poručila je mladima predstojnica Katehetskog ureda.

web-3Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ Edita Stilin mladima je zaželila uspjeh i znanje koje će ih kroz život voditi. O početku školstva na Trsatu podsjetila je ravnateljica OŠ „Trsat“ Sonja Damašek – Padjen. 1818. godine u prostorima franjevačkog samostana bila je prva učionica te je logično da se natjecanje danas organizira u trsatskoj osnovnoj školi. Osim toga, a promišljajući o temi natjecanja, zadaća Crkve kroz povijest nije bila samo širenje vjere, nego i školstva, rekla je ravnateljica Škole. Sreću na natjecanju mladima je zaželio predstojnik Agencije za odgoj i obrazovanje Oleg Đaković, dok je svečano otvorenje zaključeno himnom natjecanja koju je izveo bend vjeroučitelja Riječke nadbiskupije. Na radost svih, vlč. Štefan im se pridružio plesom koji je sve podigao na noge. Rezultati natjecanja očekuju se u poslijepodnevnim satima.

Skip to content