Počela priprava za svetkovinu Majke Božje Trsatske
Kategorija:
Vijesti
web-Trsat1
Arhiv Riječke nadbiskupije

Zavjetnim hodočašćem pomoraca u najstarije živuće Marijansko svetište, ono na Trsatu, u nedjelju 7. svibnja započela je trodnevna duhovna priprava za svetkovinu Majke Božje Trsatske, čuvarica grada Rijeke. Misno slavlje predvodio je fra Tomislav Šanko, a po prvi puta Gospi Trsatskoj hodočastili su članovi Udruge pomoraca „Sv. Nikola“ iz mjesta Vrsi, Zadarske nadbiskupije.

Govoreći o pročitanim svetopisamskim tekstovima i vratima koje Isus otvara, kazao je kako ući na vrata znači imati Isusove nakane – dati sebe na korist drugima. Također, da bismo druge mogli uvesti kroz vrata koja vode u istinski Susret, potrebno je proći i iskustva križa i oprosta. Vrata otvaraju zidove, povezuju prostorije – povezuju živote, i mi vrijedimo onoliko koliko smo povezani s Bogom i koliko često otvaramo ta Vrata, kazao je fra Šanko.

U nastavku je podsjetio na Vrata milosrđa koja su za vjernike otvorena na trsatskoj bazilici do blagdana Krista Kralja i zahvaljujući kojima se, uz ispoštovanje zadanih uvjeta, može dobiti potpuni oprost.

18275105_779389838904217_7481052482127677788_nPo završetku misnoga slavlja koncert najljepših marijanskih pjesama „Svetoj Majci s ljubavlju“ u Trsatskoj bazilici održao je zbor Schola Cantorum Rijeka. Svetkovina Majke Božje Trsatske svečano će se proslaviti u srijedu 10. svibnja. Hodočasničku procesiju sa čudotvornom slikom Majke Milosti i zavjetnu misu vjernika grada Rijeke i Riječke nadbiskupije u 18:30 u perivoju Trsatskog svetišta predvodit će riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu sa svećenicima Riječke nadbiskupije. Za franjevačku provinciju to je veliki blagdan jer su franjevci posvećeni Gospi Trsatskoj kojoj je službeni naziv Majka Božja Trsatska od Nazaretske kućice. Zavjetnu misu franjevaca Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u 11 sati predvodit će provincijal fra Ilija Vrdoljak.

Skip to content