Osnovan Međureligijski savjet Rijeka 2020.

web-grad2Potpisan Memorandum o uključenju vjerskih zajednica u projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. (EPK 2020)

U Salonu Grada Rijeke u petak 14. travnja potpisan je Memorandum o razumijevanju i osnivanju međureligijskog savjeta Rijeke 2020. Riječ je o inicijativi rektora katedrale sv. Vida i biskupskog vikara mons. Matije Matičića o uključenju vjerskih zajednica u projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. (EPK 2020) s namjerom daljnjeg unapređenja međureligijskog djelovanja u gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

Memorandum su potpisali riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, paroh Srpske pravoslavne crkve u Rijeci Mićo Kostić, glavni riječki imam Medžlisa Islamske zajednice Hajrudin ef. Mujkanović, predsjednik Židovske općine Rijeka Ranko Špigl, pastor Baptističke crkve u Rijeci Giorgio Grlj te direktorica Trgovačkog društva Rijeka 2020. d.o.o. Emina Višnić.

Nadbiskup je izrazio radost izborom Rijeke za ovu laskavu titulu, kao i geslom ‘Luka različitosti’, koje ukazuje da je različitost bogatstvo jednog naroda. Izbor Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture velik je događaj za naš grad, osobito u smislu gradnje zajedništva u različitosti. S tim u vezi trebamo i mlade odgajati da različita vjerska uvjerenja uvažavaju i u toj različitosti grade zajednički dom. Svi imamo iste potrebe i u tom smislu imamo i volje i želje da nam zajednički život bude ljepši, kazao je nadbiskup.

web-grad1O ideji osnivanja Međureligijskog savjeta mons. Matičić je rekao kako je ovo nastavak dobre međureligijske suradnje u gradu Rijeci. Imamo puno više od dijaloga, a to je prijateljstvo, kazao je rektor riječke prvostolnice dodajući kako im u tom nastojanju razvijanja prijateljstva, ekumenizma i međureligijskog dijaloga podršku daje Grad Rijeka. Gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel izrazio je ponos što je često za istim stolom u gradu na Rječini s predstavnicima vjerskih zajednica. Projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. nije samo projekt Grada, nego svih građana, poručio je gradonačelnik. U nastavku je podsjetio na poruku mons. dr. Devčića koju je po objavi laskave titule gradu Rijeci, samoinicijativno napisao i uputio svim vjernicima. Rijeka je grad gdje se njeguje dobar odnos s vjerskim zajednicama i u kojemu postoji zavidna razina međusobnog razumijevanja i uvažavanja. Posebna težina današnjeg potpisivanja jest činjenica da se Memorandum potpisuje na Veliki petak i u godini kada katolici i pravoslavci zajedno slave Uskrs, zaključio je Obersnel. Prigodne riječi o zajedništvu i dobroj međureligijskog suradnji uputili su i drugi supotpisnici Memoranduma.

K
K

Međureligijski savjet Rijeka 2020. činit će najzastupljenije vjerske zajednice u Rijeci koje će aktivno surađivati s Gradom i TD Rijeka 2020. na zajedničkoj promociji EPK 2020. kao platforme za predstavljanje kulturnog povezivanja zajednice i platforme koja omogućava bavljenje pitanjima kulturne raznolikosti. Također, surađivat će na promociji kulturnog i povijesnog naslijeđa grada Rijeke, istraživanju i predlaganju društvenih modela i politike za rješavanje predrasuda i diskriminacija protiv vjerskih zajednica kroz interkulturalni pristup. Između ostaloga, ovime će se vjerske zajednice uključiti u okupljanje teorijskih znanja i praktičnih iskustava u kreativnom reagiranju na predrasude i diskriminacije, osobito na vjerske zajednice. Na kraju, aktivno će sudjelovati u radu mreže Interkulturalnih gradova Vijeća Europe koje se odnose na promociju međureligijskog dijaloga te interkulturalnog dijaloga u društvu općenito.

 

Skip to content