Opraštanjem suzbijamo snagu zla

F1645C0F-3713-4CF8-A8FE-519FF25422E6-14758-000012E77D8EA291Duhovi A
Spasitelj objavljuje:
»kao što je mene poslao Otac i ja šaljem vas.«
Radosna vijest – Evanđelje objavljuje (Iv 20,19-23):
I dok su uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: “Mir vama!” To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina.
Isus im stoga ponovno reče: “Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.” To rekavši, dahne u njih i kaže im: “Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.”

Spasitelj je svjestan potreba svijeta u koji je poslan da ljudima uskrsnućem pomogne i da ih oproštenjem grijeha spasi. Krist poslije uskrsnuća šalje učenike da u njegovo ime propovijedaju obraćenje i otpuštenje grijeha. Apostoli i njihovi nasljednici vrše tu »službu pomirenja« ne samo navješćujući ljudima Božje oproštenje, koje nam je Krist zaslužio, i pozivajući ih na obraćenje i vjeru, nego također dajući im po krštenju otpuštenje grijeha i mireći ih s Bogom i s Crkvom vlašću koju su primili od Krista. Crkva je primila ključeve Kraljevstva nebeskoga, da se u njoj, po krvi Kristovoj i djelovanjem Duha Svetoga, vrši otpuštanje grijeha. U Crkvi duša, koja je bila mrtva zbog grijeha, ponovno oživljuje, da bi živjela s Kristom koji je od mrtvih uskrsnuo.

Nema nikoga, ma kako bio zao i grješan, koji se, sa sigurnošću ne bi nadao oproštenju, ako mu je kajanje iskreno. Krist određuje da u njegovoj Crkvi vrata oproštenja budu uvijek otvorena svakome tko se ostavi grijeha. Današnji kršćani i današnje čovječanstvo živjet će onako kako će se truditi da se u vjernika pobudi i podupre vjera u veličinu dara koji je uskrsli Krist dao svojoj Crkvi: poslanje i vlast da, po službi apostola i sakramenata, doista otpušta grijehe. Spasitelj hoće da njegovi učenici imaju golemu vlast: hoće da njegovi vjernici u njegovo ime vrše što je on činio dok je bio na zemlji. Oproštenje grijeha kad se vrši ovdje dolje na zemlji, to Bog u nebu potvrđuje.

Spasitelj daje poslanje: »Primite Duha Svetoga« da se snagom oproštenja grijeha suzbija snaga utjecaja Zloga u ovome svijetu. Sržna zadaća Jaganjca Božjega je oduzimati grijehe svijeta i tu zadaću povjerio je Crkvi da je naviješta, svjedoči i živi u ovome svijetu. Spasiteljevo poslanje nije ljudski proizvod, nego je Božje djelo oproštenja koje razumije svaki ljudski um, Božje djelo oproštenja za koje ima mjesta u svakom ljudskom srcu, Božje djelo oproštenja koje treba odgajati svaku ljudsku volju.

msgr. Nikola Imbrišak

Skip to content