Održan nadbiskupijski susret sakristana
Kategorija:
Vijesti

web-sakristani2U okviru redovitog pastoralnog plana i programa u Godini prenošenja vjere u subotu 4. ožujka u Nadbiskupskom ordinarijatu održan je nadbiskupijski susret sakristana.

Predavanje na temu “Sakristan u Godini prenošenja vjere – čuvati, brinuti i surađivati u ostvarenju ciljeva liturgijskog slavlja” održao je vlč. mr. Mario Gerić, prof. Liturgike i župnik župe sv. Romualda i Svih Svetih na Kozali. Susret je animirao i u ime riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, sakristane pozdravio rektor katedrale sv. Vida i biskupski vikar mons. Matija Matičić.

Nakon uvoda o Liturgiji i liturgijskom prostoru predavač je istaknuo: “Služba sakristana dragocjena i često vrlo diskretna u službi je zajednice koja slavi i smjera ostvarenju njihovog aktivnog sudjelovanja u slavljenom otajstvu. Sakristan nije samo vanjski suradnik već je suradnik Božji u procesu prenošenja vjere i njegovu planu spasenja čovjeka kroz sakramentalno djelovanje Crkve. Također sakristan je pozvan svojom osobom izraziti i lice Crkve koja je mjesto susreta i prihvaćanja drugih ljudi, kako onih koji su blizu tako i onih udaljenih i rubnih”.

Susret se je nastavio raspravom koju su sudionici susreta ocijenili vrlo korisnom i poučnom, te završio molitvom u Nadbiskupovoj kapeli.

 

Skip to content