Određen datum posvete nove župne crkve na Gornjoj Vežici
Kategorija:
Vijesti

web-3Kada je 6. srpnja 2015. godine riječki nadbiskup Ivan Devčić blagoslovio kamen temeljac župne crkve sv. Ane na Gornjoj Vežici, za više tisuća vjernika ove župe to je značilo napokon dočekati dan kada će se krenuti u izgradnju nove župne crkve. Okupljenim vjernicima na gradilištu tada je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić  poručio da im gradnja zgrade u kojoj će se okupljati na liturgiji, bude poticaj za izgrađivanje duhovne zajednice vjernika u ovom gusto naseljenom riječkom naselju.

Nakon blagoslova, kamen temeljac u temelje buduće crkve položio je tadašnji župnik vlč. Ante Zovko, a isti je kamen blagoslovio još sveti papa Ivan Pavao II. 2003. godine kada je na svom trećem pohodu Hrvatskoj boravio u Rijeci i predvodio misu na riječkoj Delti.

Župa sv. Ane u naselju Gornja Vežica danas je jedna od najmnogoljudnijih riječkih župa. Osnovana je 1971. godine dekretom riječko-senjskog nadbiskupa mons. dr. Viktora Burića.  Do 2002. godine župom je upravljao župnik župe sv. terezije od Djeteta Isusa, a svoj samostalni hod župa sv. Ane započela je 2. srpnja dekretom riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića.

web-1Za prvog župnika imenovan je vlč. Ivan Friščić koji je odmah počeo ukazivati na nužnost izgradnje crkve za potrebe vjernika ovog gusto naseljenog gradskog naselja. S obzirom da župa nije imala svoju crkvu, vjerski život održavao se u kapeli sv. križa, u društvenom domu, u nekadašnjem skloništu, župnom uredu te u jednom neboderu. I drugi župnici koji su djelovali nakon vlč. Friščića, mons. Emil Svažić, vlč. Ante Zovko, vlč. Zlatko Ćibarić te aktualni župnik vlč. Michele Cittadino, ukazivali su na potrebu izgradnje odgovarajućeg sakralnog objekta.

Ugovor za izgradnju crkve sv. Ane na Gornjoj Vežici riječki nadbiskup potpisao je 6. svibnja 2015. s direktorom dioničkog društva za građevinarstvo „Novotehna“ Milošom Milićem. Glavni investitor izgradnje je Riječka nadbiskupija, a u izgradnji su financijski sudjelovali župljani i donatori.

 

POSVETA NOVE ŽUPNE CRKVE U ŽUPI SV. ANE – PROGRAM

14. lipnja – 18 sati – duhovna priprava – predvodi vlč. Zlatko Ćibarić

16. lipnja – duhovna priprava – predvodi vlč. Ivan Friščić (liturgijsko pjevanje animira međužupni zbor Trisagion)

 

17. LIPNJA – POSVETA NOVE ŽUPNE CRKVE

17:30 početak programa (dodjela priznanja i zahvalnica)

18 sati svečano euharistijsko slavlje i posveta nove župne crkve – predvodi riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić (liturgijsko pjevanje animiraju združeni zborovi: župni zbor župe sv. Ana, župni zbor župe Uznesenja Blažene Djevice Marije i Schola Cantorum Rijeka)

Skip to content