Obred pranja nogu nije samo sjećanje na Isusovu gestu, nego ispovijedanje pravog smisla kršćanskog poslanja i življenja
Kategorija:
Vijesti

web-cetvrtakVeliki ili Sveti tjedan za kršćane je najsvetije vrijeme u godini, a vrhunac toga tjedna vazmeno je trodnevlje koje je počelo  na  Veliki četvrtak 13. travnja Misom večere Gospodnje koja je spomen na Isusovu posljednju večeru s njegovim učenicima i na kojoj je ustanovio Euharistiju i sveti red. Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je Misu večere Gospodnje s obredom pranja nogu dvanaestorici vjernika, što je Isus učinio svojim učenicima na posljednjoj večeri, u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

U propovijedi je istaknuo da su se kršćani već u apostolskim vremenima okupljali na slavlju Posljednje večere Isusa s učenicima – kako je odredio:  ‘Ovo činite meni na spomen’. Isus nam se daje čitavim svojim bićem, u svojoj riječi, u euharistiji da bismo imali snagu slijediti ga, rekao je nadbiskup. Dodao je da u tom smislu obred pranja nogu nije samo sjećanje na Isusovu gestu, nego ispovijedanje pravog smisla kršćanskog poslanja i življenja – biti poslužitelji braće, kao što je Isus postao poslužiteljem sviju nas. Kršćani, po Isusovu primjeru, trebaju služiti, ljubiti svakog čovjeka, opraštati uvrede, ali da to bez njegove pomoći ne mogu. Neka nam Gospodin pomogne da životom i djelima potvrđujemo da smo kršćani, zaključio je nadbiskup Devčić.

Nadbiskup će na Veliki petak, na spomen na Kristovu muku i smrt, predvoditi obrede u katedrali sv. Vida s početkom u 18 sati. Prije obreda Velikoga petka, vjernicima će u vremenu od 8 do 18 sati na čašćenje biti izložena relikvija Križa Kristova (1.st.) iz Jeruzalema.

Skip to content