Obiteljskim vlakom do svetišta Majke Božje Snježne

web-ob2U subotu 27. svibnja održao se četvrti pripremni susret Duhovne obnove grada Rijeke – „Rijeka milosti u luci zajedništva“ u svetištu Majke Božje Snježne u Ličkom polju, a pod nazivom „Obiteljski vlak“. Da je obitelj žila kucavica svakog društva posvjedočilo je petstotinjak sudionika – očeva i majki, djece i mladih, djedova i baka.

Vlak je iz Rijeke krenuo za Lič u 8:30 sati i po dolasku hodočasnike je u centru Liča, kod Doma kulture, dočekala okrjepa.  Potom je formirana procesija s kipom Gospe Snježne. U molitvi krunice i s pjesmom hodočasnici su se uputili prema Svetištu u Ličko polje. Vrhunac susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. U prigodnoj propovijedi istaknuo ulogu oca i majke u obitelji te ljepotu otvorenosti životu. „ Živeći na dublji način međusobnu ljubav u braku i obitelji, članovi obitelji postaju otvoreni za Božju ljubav, koja hrani njihovu međusobnu ljubavi i otvara ih i onima izvan obiteljskog kruga, posebno potrebitima. Kako su već stari primijetili, pravoj je ljubavi svojstveno da se razdaje i razdajući da se širi.“

web-ob3Apostrofirajući sv. Pavla koji je o ljubavi rekao da je velikodušna, dobrostiva, ne zavidi, ne hvasta se, ne nadima se, svemu se nada i sve podnosi, nadbiskup je vjernike potaknuo da im ovo hodočašće bude poticaj otkrivanja Božje ljubavi koja dolazi do nas s različitim licima i na različitim putovima, od kojih je obitelj sigurno jedan od najuobičajenijih i najvažnijih. Zato je potrebno taj put učiniti što prohodnijim. To je u prvom redu zadaća samih obitelji, ali i svih koji im mogu i trebaju u tome pomoći. Od ljudske pomoći  još je važnija ona koju nam može i hoće pružiti ona koju štujemo kao Majku milosrđa i Kraljicu obitelji, zaključio je nadbiskup.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je ručak i slobodno vrijeme koje su roditelji i djeca iskoristili za igru, a zatim i popodnevni dio programa koji je predvodio voditelj Ureda za obitelj, mons. Ivan Nikolić. Mnogobrojne obitelji potaknuo je na međusobno zajedništvo, pratnju i povezivanje kroz obiteljske zajednice u župi. Nekoliko obitelji posvjedočilo je o življenju vlastitog obiteljskog poziva, a jedna redovnica i bogoslov ostavili su hodočasnicima primjer svjedočanstva duhovnog poziva. Na vjernike je dojam ostavila i jedna djevojčica iz župe sv. Mateja s Viškova koja je kroz recitaciju okupljenima prenijela poruku kako trebamo voljeti, više voljeti.

web-ob1Tijekom programa za odrasle, istovremeno su se odvijale igre za djecu koje su animirali animatori iz zajednica mladih Riječke nadbiskupije. Zajednički dio programa zaključen je svečanom molitvom Večernje u 17 sati koju su predvodili bogoslovi riječke Bogoslovije, nakon koje je uslijedio povratak kućama.

Zanimljivost je hodočašća da je ovo druga procesija u organizaciji Riječke nadbiskupije k Majci Božjoj Snježnoj. Prvu je predvodio nadbiskup mons. Josip Pavlišić davne 1969. godine. Događaj su organizirali Organizacijski odbor Duhovne obnove i Ured za obitelj Riječke nadbiskupije. (P.Š.)

Skip to content