Nitko ne može služiti dvojici gospodara

8A kroz godinu
Kršćanine, Spasiteljevu pouku i odgoj – živiš li istinito ?

Spasiteljevu pouku razmatrajmo u izrazu »ne brinite se« u odnosu na osobne potrebe. Smjera produbljenju smisla zapovijedi koje uređuju i naše kršćansko ponašanje koje Spasitelj nije došao ukinuti, nego usavršiti i dopuniti. Spasitelj nas poučava po svome planu odgajanja.
On potvrđuje potpuno prianjanje uz životni plan koji nam predlaže. Pristajati uz taj plan znači potpuno se posvetiti samo jednom Gospodinu, jednom gospodaru. »Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednog prianjati, a drugoga prezirati«. »Ne možete služiti Bogu i bogatstvu«. Izrečeno je u skladu s Blaženstvima, da onaj koji traži sigurnost u bogatstvu ne može od Boga primiti višnja dobra koja donose spasenje. Spasitelj zahtjeva odgoj za nepodijeljeno srce, potpunu predanost i neuvjetovano prianjanje uz Božju volju. Kršćanin koji smjera život usmjeriti prema Bogu spasenja, ne može u isto vrijeme biti srcem navezan na bogatstvo, na svoja zemaljska dobra. Kršćanima je potreban odgoj za temeljni izbor: Bog ili bogatstvo. Spasitelj nas poučava prionuti uz Boga, izabrati Boga, a ne ono što je protiv Boga tj. bogatstvo.
Prepustiti se Bogu je određeno predanje u njegovu volju, u njegovu providnost, u njegovo milosrđe. Milosrdni Bog se brine za poljsku travu i proviđa hranu pticama, brine se i za nas – poučava nas i odgaja Spasitelj Isus: »Ako Bog tako odijeva poljsku travu, koja danas jest a sutra se u peć baca, neće li još više za vas…?« Spasiteljeva pouka i odgajanje pojašnjava nam kako je samo Bog vrijedan našeg pouzdanja u njega i naše predanosti njemu. Briga samo za bogatstvo dovodi do toga da izgubimo najvrjednije u životu. Briga za bogatstvo je bespotrebna briga koja uzrokuje nervozu. Požuda za bogatstvom čini Božju pouku neplodnom. Spasitelj poukom potiče i odgaja nas kršćane: »Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.« Kršćanin može imati povjerenje u Spasiteljev odgoj i pouku: »Ne budite dakle zabrinuti za sutra.«

O ovome Radosna vijest objavljuje (Mt 6,24-34):
Reče Isus svojim učenicima “Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu. Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti, ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vrjedniji od jela i tijelo od odijela?”
“Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vrjedniji od njih? A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat? I za odijelo što ste zabrinuti? Promotrite poljske ljiljane, kako rastu! Ne muče se niti predu. A kažem vam: ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih. Pa ako travu poljsku, koja danas jest a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, neće li još više vas, malovjerni?”
“Nemojte dakle zabrinuto govoriti: ‘Što ćemo jesti?’ ili: ‘Što ćemo piti?’ ili: ‘U što ćemo se obući?’ Ta sve to pogani ištu. Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova.”

msgr. Nikola Imbrišak

Skip to content