Neka se ne uznemiruje srce vaše

C5889720-5A2C-40A7-8951-20BA727306F0-8526-00000A38C847483EUskrsna A5
Spasitelj nas uči: »vjerujte u Boga i u mene vjerujte!«
Radosna vijest – Evanđelje objavljuje (Iv 14,1-14):
“Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: ‘Idem pripraviti vam mjesto’? Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja. A kamo ja odlazim, znate put.”
Reče mu Toma: “Gospodine, ne znamo kamo odlaziš. Kako onda možemo put znati?”
Odgovori mu Isus: “Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni. Da ste upoznali mene, i Oca biste moga upoznali. Od sada ga i poznajete i vidjeli ste ga.”
Kaže mu Filip: “Gospodine, pokaži nam Oca i dosta nam je!”
Nato će mu Isus: “Filipe, toliko sam vremena s vama i još me ne poznaš? Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako ti onda kažeš: ‘Pokaži nam Oca’? Ne vjeruješ li da sam ja u Ocu i Otac u meni? Riječi koje vam govorim, od sebe ne govorim: Otac koji prebiva u meni čini djela svoja. Vjerujte mi: ja sam u Ocu i Otac u meni. Ako ne inače, zbog samih djela vjerujte.
Zaista, zaista, kažem vam: Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim; i veća će od njih činiti jer ja odlazim Ocu. I što god zaištete u moje ime, učinit ću, da se proslavi Otac u Sinu. Ako me što zaištete u moje ime, učinit ću.”

Razmatramo Isusovu pouku za nas vjernike koji živimo u vremenu nakon njegova uskrsnuća i sjećamo se njegovih važnih riječi koje je izrekao neposredno prije svoje muke, smrti i uskrsnuća. Spasitelj nam govori o Bogu Ocu i o sebi u nekim drukčijim mjerama i oblicima. On objavljuje svoje Božje ime: Ja jesam. Ime govori o osobi, tumači osobu koje ime nosi, označava sklad koji iza osobe stoji.
Poznamo što Spasitelj objavljuje o sebi: JA SAM: kruh života, živi kruh, svjetlo svijeta, uskrsnuće i život, vrata, dobri pastir, trs, a danas objavljuje »Ja sam Put i Istina i Život«. Svaki oblik imena označava Božju prisutnost unutar događanja u svijetu i životu svakog od nas ljudi, označava Božje djelovanje.
Putem se ide jer je istim putem već ranije netko išao. Put je sigurnost da idem prema cilju. Tko ostaje vjerom uz Isusa zna da je na putu k Ocu, i zna, nakon Isusove objave, da je Isus prisutnost Boga Oca.
Kao sigurnost puta tako je i sigurnost istine u Isusu. Nije lako ostati u istini, previše je poluistina i volje za neistinom. Tko hoće istinu treba ostati na putu.
Potom život. Isus ne kaže da je živ, nego da je on život. Mnoštvo je živo, ali nisu život. Živa bića su dobila život, ali nisu život. Živa bića mogu se uključiti u mrežu života u kojoj primaju i prenose život, ali svejedno nisu život.
Svaka nam objavljena riječ služi da spoznamo Boga i spoznamo sebe po zajedništvu s njim. Spasiteljeva je ponuda nama: »da vi budete gdje sam ja«. Zove nas sve učiniti da budemo s njim. Suvremeni kršćani čine li da danas budu s njim? Naša školska djeca i mladi, njihovi roditelji čine li da budu s njim? Čine li to istinito, životom?

msgr. Nikola Imbrišak

Skip to content