Neka nam Marija postane i ostane životnom inspiracijom

web-gt1Ovogodišnji blagdan Gospe Trsatske, Majke Milosti, slavimo u ozračju dolaska njezine slike na Trsat, koju je Trsatskom svetištu prije 650 godina darovao papa Urban V. Na to su ga potaknule vjera i pobožnost trsatskih hodočasnika koje je sreo u Loretu, ali i tuga na njihovim licima zbog prijenosa Nazaretske kućice s Trsata u Loreto. Dirnut tim prizorom, Papa je odlučio na Trsat poslati sliku Djevice Marije koja na rukama drži dijete Isusa, a naslikao ju je, kako kaže pobožna predaja, sam sv. Luka. Marijin majčinski pogled sa slike, kao i dijete Isus u njezinu naručju, već 650 godina nesmanjenim intenzitetom privlače bezbrojne hodočasnike, koje ovamo dovodi čvrsta vjera da će ih Marija sa svojim božanskim Djetetom blagosloviti, utješiti i uslišiti u njihovim potrebama, kao i zahvalnost za primljene darove i milosti, rekao je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u srijedu 10. svibnja u perivoju Trsatskog svetišta predvodeći svečano misno slavlje u povodu proslave svetkovine Gospe Trsatske.

Marija i njezin plemeniti lik oduvijek su bili izvorom nepresušne inspiracije za umjetnike svih vrsta i bez oklijevanja možemo reći da bi bez Marije, tj. bez inspiracije njezinim likom i djelom, svjetska kultura bila mnogo siromašnija, jer bi bila lišena tolikih veličanstvenih prikaza njezina rođenja, anđeoskog navještenja, tolikih Bogorodica s djetetom, bezbrojnih slika Isusova rođenja, poklonstva pastira i kraljeva, tolikih uprizorenja bijega u Egipat, mnogih profinjenih prikaza Marije pod križem svoga Sina, primanja njegova mrtvog tijela u krilo, oplakivanja mrtvoga Isusa, tolikih Pietà itd., kazao je nadbiskup. U tom kontekstu moramo promatrati i predivnu ikonu Gospe Trsatske, Majke Milosti. Budući da je sv. Luka od svih evanđelista najviše prostora posvetio liku Blažene Djevice Marije, nastala je predaja kako je on slikao Mariju. „U svezi s time sigurno je točno da je on Mariju doista vjerodostojno oslikao, ali ne kistom nego perom. U tom smislu tvrdnja da je našu ikonu Gospe Trsatske naslikao evanđelist sv. Luka može značiti da je na njoj Marija upravo onako prikazana kako ju je sv. Luka opisao u svome evanđelju. A za Crkvu to je sigurno najvjerodostojniji i najmjerodavniji prikaz Marije jer je nastao po nadahnuću Duha Svetoga, kao i evanđelje u kojemu ju je sv. Luka opisao. A on ju je opisao kao djevicu koja sluša Božji poziv i propituje ga. U tom propitivanju, tj. u pitanju anđelu koji joj naviješta da ju je Bog izabrao za majku svoga jedinorođenoga sina, dolazi do izražaja njezina razboritost, štoviše, mudrost, ali i zamišljenost  i zabrinutost koje na kraju ipak uzmiču pred povjerenjem i predanjem u volju Božju, što ona potvrđuje svojim odgovorom Božjem glasniku: ‘Evo službenice Gospodnje neka mi bude po tvojoj riječi!’ (Lk 1, 38).“

web-gt2U nastavku je kazao kako su sv. Luku u prikazu Marije mnogi pokušali nasljedovati slikajući je kistom na platnu ili dlijetom u drvetu ili kamenu. U tom smislu možemo reći da je sv. Luka doista koautor svake Marijine slike ili kipa, kao i svakog literarnog ili teološkog djela o njoj, tj. svakog Marijinog prikaza kistom, dlijetom ili perom, ako je vjeran njezinoj slici koju nam je on ostavio u svom evanđelju. Štoviše, možemo opravdano tvrditi da putem njegovih nadahnutih zapisa Marija nadahnjuje i inspirira svakog umjetnika ili teologa koji se, i sam Duhom nadahnut, trsi prikazati je umijećem kojim raspolaže, rekao je mons. dr. Devčić.

„Ali, što je još važnije, njezin prečisti lik, kakva nam je ocrtao sv. Luka, ne prestaje vjekovima nadahnjivati ne samo umjetnike raznih vrsta nego i nepregledno mnoštvo Kristovih sljedbenika kojima je ona bila životna inspiracija u smislu da su pokušali svoj život suobličiti njezinu, reći svoje ‘da’ Bogu tako da mu u svim zgodama i nezgodama poput nje, a to znači i zajedno s njome, kažu: ‘Neka mi bude po riječi tvojoj!’ Na taj je način Marijin lik, koji nam je prenio i predao sv. Luka u svom evanđelju, bio nadahnuće ne samo brojnim slikarima, kiparima i pjesnicima nego i neizmjernom mnoštvu vjernika, koji su upravo od nje učili kako se slijedi Isusa.“ Zaključujući propovijed potaknuo je okupljene da ova obljetnica bude poticaj i poziv na ‘preslikavanje’ Marije, njezina lika i djela, posebno njezine vjere i ljubavi, u naš osobni i zajednički život. Neka nam Marija postane i ostane životnom inspiracijom, istaknuo je nadbiskup.

web-trsat1Na kraju mise nadbiskup je ispred slike Majke Milosti izmolio posvetnu molitvu Majci Božjoj Trsatskoj nakon koje je zahvalio franjevcima na dostojanstvenoj organizaciji proslave. Mnogobrojne vjernike pozvao je da se prijave na sudjelovanje u Obiteljskom vlaku, hodočašću koje će se u svetištu Majke Božje Snježne u Liču održati 27. svibnja. Prigodnu riječ uputio je gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu i čuvar Trsatskog svetišta fra Antun Jesenović. 726. godina prošlo je od kako je na Trsatu stigla nazaretska kuća Svete Obitelji, najčasnije kuća na svijetu,  rekao je gvardijan. Kućice je sada u Loretu, ali na Trsatu je slika Majke Milosti preko koje su mnogi hodočasnici zadobili milosti, rekao je gvardijan. Misnom slavlju prethodila je procesija sa čudotvornom slikom Gospe Trsatske, dar pape Urbana V., čija 650. obljetnica dolaska na Trsat će svečano biti proslavljena 1. srpnja. Svečano misno slavlje u 11 sati predvodit će papin delegat zagrebački nadbiskup i kardinal mons. Josip Bozanić.

Skip to content