Nakon više od 25 godina miču se skele iz Vele crikve
Kategorija:
Vijesti

web-assunta1U ponedjeljak 22. svibnja u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt nastavka obnove ove najstarije riječke župne crkve. Do sada su obnovljena dva stropa u dvije kapele, a o nastavku projekta govorili su: župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije mons. Sanjin Francetić, pročelnik Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci doc. dr. sc. Damir Tulić, konzervator Konzervatorskog odjela u Rijeci Ministarstva kulture Republike Hrvatske Željko Bistrović, ekonom Riječke nadbiskupije vlč. Piotr Modrzewski i izvođač radova, konzervator i restaurator Grzegorz Rodak.

Prije više od 25 godina postavljene su skele kao zaštita od padajućih dijelova stropa, da bi danas neke bile maknute i očima javnosti predstavljeni obnovljeni dijelovi Vele crikve. Skele su tada postavljene kako bi se ubrzala obnova, no to se na žalost nije dogodilo i tek sada, na radost i zadovoljstvo mnogih, konkretnije se krenulo u obnovu, kazao je mons. Francetić. „Sanacija traje desetljećima. Izvršena je sanacija temelja i kapilarne vlage, sanacija krova i fasade, te obnovljene štukature i glavni oltar u svetištu. Također, sanirani su pokrajnji oltari. U siječnju ove godine započelo se s obnovom freskoslika u dvije kapele, Presvetog Oltarskog Sakramenta i Presvetog Srca Isusova.“ Obnovljeni su stropovi i oprani mramorni oltari, dok će se stupovi nakadno uređivati. Također, u arhivu župe pronađen je govor župnika prigodom postavljanja završnih freski 1932. godine, a koji će nam u nastavku radova biti od pomoći, kazao je župnik.

web-assunta2Ministarstvo kulture dalo je za projekt obnova 200.000 kuna, 30.000 kuna prikupili su župljani, 100.000 kuna za nastavak obnove obećala je Primorsko-goranska županija, a ostalo je dala Riječka nadbiskupija, rekao je mons. Francetić govoreći o radovima vrijednim 303.000 kuna. U listopadu ove godine krenut će se  u obnovu kapele sv. Ivana Kristitelja i kapele Svetoga Križa.

Sudionici konferencije složili su se kako bi Grad Rijeka trebao angažiranije sudjelovati u obnovi ovog vrijednog sakralnog objekta koji je lice, ne samo Riječke nadbiskupije i grada Rijeke, nego i cijele Hrvatske. Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije spomenik je nulte kategorije. Nastala je na temeljima rimskih termi, a izuzetno kvalitetni ranokršćanski mozaici, otkriveni pred njezinim pročeljima upućuju na ranokršćanski kulturni prostor 5. i 6. stoljeća. Daljnje arhitektonske promjene još uvijek nisu precizno definirane, no na njih upućuju skromni materijalni ostaci poput romanički oblikovanih prozora na južnom bočnom pročelju. Na konferenciji je istaknuto kako je do sada tek trećina posla obavljena, a osim obnove crkve, otvoreno je pitanje obnove Marijinog zvonika (Kosog tornja), kao i lapidarija koji se nalazi iza crkve.

Skip to content