Najveći dar je primiti zahvalan pogled bolesnika
Kategorija:
Vijesti

web-b2Gospićko-senjski biskup u moru mons. dr. Mile Bogović predvodio je u subotu 11. veljače u povodu Svjetskog dana bolesnika svečano misno slavlje za bolesnike u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci.

U prigodnoj propovijedi biskup Bogovć je kazao da je najveća vrijednost za čovjeka dobiti rane, oznojiti se za drugoga, žrtvovati zdravlje za bližnjega. To treba naviještati i pamtiti. U nastavku je kazao kako se vrijednost jednog naroda mjeri po spremnosti da umremo jedni za druge. Naš narod u vrijeme Domovinskog rata imao je tzv. nacionalni imunitet jer su mnogi bili spremni otići na bojišnicu i braniti ovu zemlju.

U nastavku je, govoreći o tjelesnim i duševnim ranama, liječnicima i medicinskom osoblju poručio da će kršćansko oko prepoznati u svakom pacijentu čovjeka, a ne samo broj. S druge strane, bolesnici će u onima koji skrbe o njima prepoznati njihovu vrijednost. S tim u vezi podsjetio je na riječi sv. Majke Tereze da je najveći dar primila od bolesnika i njihovog zahvalnog pogleda. Taj pogled i mi tražimo, a taj pogled imaju i oni kojima je potrebna naša pomoć, rekao je propovjednik.

web-b1Osvrčući se na vrijeme starosti u kojemu se mnogi ne snalaze i osjećaju beskorisnima, mons. Bogović im je poručio da su i kada dođu u mirovinu vrijedni i da ne gube kontakt s Bogom. „Funkcije često zavaravaju i kada ostaneš bez nje i dalje možeš rasti. Kada se osjećaš nemoćno i prazno, sklopi ruke i utisni ih u ‘utikač’ Božje blizine i punine.“ Podsjetio je da je Isus najviše u životu učinio spasenje svijeta  kada je bio najranjiviji.

A spomenik hrvatskim ranama podignut je u Udbini, rekao je biskup ukazujući na Crkvu hrvatskih mučenika. Podsjetio je kako je inicijativa krenula od sv. Ivana Pavla II. koji je, gledajući loše stanje društva na globalnom planu, pozvao svijet da odnove svoja sjećanja na one koji su živjeli i umrli za druge. „Potrebno je da svaki narod upozna svoje svjedoke ljubavi prema drugima – svjedoke križa. Odazivajući se tom pozivu Svetoga Oca pokrenut je projekt Crkve hrvatskih mučenika. Ti ljudi su najveći dobročinitelji hrvatskog naroda.“

Redakcija Hrvata na izgradnju Crkve pokazala je da smo osjetljivi na one koji su ponijeli križ za drugoga, rekao je propovjednik. Dodao je kako ljubav prema vlastitom narodu uključuje i  ljubav prema drugim narodima, ali i veliku brigu o svome. Zaključujući propovijed potaknuo je vjernike da svoje rane povežu s Kristovim jer to je sigurna stepenica prema našoj konačnoj proslavi.

Uz mnogobrojne svećenike, misnom slavlju su se odazvali i članovi Organizacijskog odbora, predstavnici: Riječke nadbiskupije, Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Medicinskog fakulteta Rijeka, Doma zdravlja PGŽ, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i Medicinske škole u Rijeci. Pokrovitelji događaja su Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka. Tradicionalno, svećenici su pod misom mnogobrojnim bolesnicima i potrebitima podijelili sakrament bolesničkog pomazanja.

Skip to content