Najavljeno 13. hodočašće Riječke nadbiskupije

web-hodocasce1Riječka nadbiskupija u suradnji s katoličkom biskupijom iz Ukrajine poziva na svoje godišnje hodočašće od 24. lipnja do 1. srpnja 2018. u kraljevske gradove Kijev i Lavov, te u najveće marijansko svetište Zarvanytsya. Geslo hodočašća je „Po Mariji k Isusu – podržimo našu braću u Ukrajini u vjeri i nadi.“ Hodočašće će predvoditi riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić sa svećenicima. Program hodočašća najavljen je u petak 15. prosinca u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci. Tom prigodom najavljene su aktivnosti koje će se narednih dana odvijati u riječkoj prvostolnici, prije svega misa zornica koju će u povodu 17. obljetnice biskupskog posvećenja predvoditi riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, trodnevno klanjanje te ručak s izbjeglicama iz Afganistana.

Program hodočašća predstavio je biskupski vikar mons. Matija Matičić. „Idemo podržati našu braću u vjeri i nadi u Ukrajini. Znamo kakve su na žalost tegobe imali vjernici u Ukrajini. Mi smo ih prošli u Domovinskom ratu i želimo se povezati s našom braćom u Ukrajini.“ Dodao je kako je ideju za ovogodišnje hodočašće dao riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić koji je prošlo ljeto u Rijeci primio delegaciju Grkokatoličke crkve iz Ukrajine te uzvratio posjet u Ukrajinu.

Program hodočašća nalazi se na službenim mrežnim stranicama Riječke nadbiskupije: HODOČAŠĆE UKRAINA 2018. Mjesta su ograničena. Putovati u Ukrajinu je sigurno i prijave se primaju do 15. siječnja. Cijena aranžmana je 4.890,00 kuna i plaćanje je moguće obročno i do 12 rata. Broj mjesta je ograničen, a prijave se primaju do 15. siječnja., rekla je direktorica turističke zajednice Autotransa Tamara Černeka.

Ovom prigodom mons. Matičić najavio je proslavu 17. obljetnice biskupskog posvećenja riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića. Riječki nadbiskup predvodit će u subotu 16. prosinca misu zornicu u katedrali sv. Vida u 6:45. Na kraju, rektor Katedrale najavio je božićni ručak s izbjeglicama iz Afganistana koje su smještene u Zagrebu. Riječ je o projektu Isusovačke službe za izbjeglice i ove godine rektor će sa suradnicima iz riječke prvostolnice ugostiti izbjeglice u Rijeci u božićno vrijeme. „Bit će kod nas od Badnjaka do sv. Stjepana, a najvažniji trenutak bit će zajedništvo za obiteljskim stolom. Želimo im pomoći da zaborave traume koje su proživjeli. Ovo je njihov prvi posjet Rijeci i želimo im to vrijeme učiniti ugodnim te da se integriraju u naše društvo jer su neki izrazili želju ostati u Hrvatskoj.“

Događanjima u riječkoj prvostolnici dodao je trodnevno bdijenje koje će se u riječkoj prvostolnici odcržati od ponedjeljka 18. prosinca do srijede 20. prosinca Katedrala će biti otvorena od 0-24 sata. Klanjanje završava u jutarnjim satima u četvrtak 21. prosinca.

Skip to content