Najavljene proslave svetkovine Majke Božje Trsatske i 650. obljetnice dolaska slike Majke Milosti na Trsat
Kategorija:
Vijesti

web-trsatU franjevačkom samostanu svetišta Majke Božje Trsatske u četvrtak 4. svibnja održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen program proslave svetkovine Majke Božje Trsatske i 650. obljetnice dolaska slike Majke Milosti na Trsat. Program proslave predstavio je čuvar Trsatskog svetišta i gvardijan franjevačkog samostana fra Antun Jesenović, a svečani koncert najljepših marijanskih skladbi kojega će u nedjelju 7. svibnja održati Schola Cantorum Rijeka, najavila je zborovođa Ingrid Haller.

Ovogodišnja svetkovina Majke Božje Trsatske u ozračju je proslave 650. obljetnice čudotvorne slike Majke Milosti koju je Trsatskom svetištu darovao papa Urbav V., 1367. kao utjehu zbog gubitka Nazaretske kućice.  Ispred „Majke Milosti“ stoljećima su hodočasnici sagibali svoja koljena i pred Gospu dolazili sa svojim molitvama, zahvalama i prošnjama, a svoja koljena pred Gospinim likom sagibat će i tisuće hodočasnika koji će i ove godine doći na Trsat. Svetkovina Majke Božje Trsatske ujedno je i početak nove hodočasničke godine, najavio je gvardijan fra Antun Jesenović. Trodnevna duhovna priprava počinje u nedjelju 7. svibnja zavjetnim hodočašćem pomoraca, dok će u ponedjeljak 8. svibnja na Trsat hodočastiti redovnice, redovnici i osobe posvećenog života grada Rijeke i okolice. Posljednji dan duhovne priprave, utorak 9. svibnja hodočasnički dan je za članove udruga i molitvenih zajednica: Udruga Vojske Bezgrešne, Vinka Paulskoga, Marijina legija, članovi Schönstattske Gospe, Zajednica Krista Kralja i drugih udruga. Trodnevnu duhovnu prirpavu predvodit će fra Tomislav Šanko. Marijanske pobožnosti su u 18 sati, a mise će biti slavljene u 18:30.

Majka-Milosti-Trsat_okrunjena-CopySredišnja proslava svetkovine Majke Božje Trsatske, čuvarice grada Rijeke je u srijedu 10. svibnja. Mise će biti slavljene u 7, 8, 9, 10, 11 i 18:30 sati. Za franjevačku provinciju to je veliki blagdan jer su franjevci posvećeni Gospi Trsatskoj kojoj je službeni naziv Majka Božja Trsatska od Nazaretske kućice. Zavjetnu misu franjevaca Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u 11 sati predvodit će provincijal fra Ilija Vrdoljak. Središnja proslava je u 18:30 kada će hodočasničku procesiju i zavjetnu misu vjernika grada Rijeke i Riječke nadbiskupije u Trsatskom perivoju predvoditi riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu sa svećenicima Riječke nadbiskupije. Liturgijsko pjevanje animirat će združeni zborovi svetišta Majke Božje Trsatske i svetišta Sveta Mati Slobode iz Zagreba.

Gvardijan je najavio proslava 650. obljetnice dolaska slike Majke Milosti na Trsat. Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelista i nalazi se iza glavnog oltara u trsatskoj bazilici. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa, a Sveti Otac je već u 15. st. dopustio poseban oprost onima koji ju pohode. Svečana proslava dolaska slika na Trsat bit će 1. srpnja, najavio je gvardijan fra Antun Jesenović. Papin delegat bit će zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić koji će predvoditi misno slavlje u 11 sati. Uz njega, imenovana su još dvojica izaslanika – delegata iz Riječke nadbiskupije, mons. Nikola Imbrišak i ja, rekao je gvardijan.

scholaU okviru proslave svetkovine Majke Božje Trsatske, čuvarice grada Rijeke i Riječke nadbiskupije, 650. obljetnice dolaska slike Majke Milosti na Trsat i zavjetnog hodočašća pomoraca u najstarije živuće marijansko svetište u Hrvatskoj, ono na Trsatu te Majčinog dana, Schola Cantorum Rijeka u nedjelju 7. svibnja održat će koncert najljepših marijanskih pjesama. Početak koncerta je u 20 sati, a program je najavila zborovođa Ingrid Haller, prof. „Schola Cantorum Rijeka zbor je koji izvodi koncertno duhovnu glazbu. Ovom prigodom pripremili smo poseban program kojega smo nazvali ‘Svetoj Majci s ljubavlju’ u kojemu će se nizati zborski odlomci sa solističkim nastupima. Zbor će tijekom koncerta imati i dvije praizvedbe, „Zdravo Marijo“ Božidara Baumgartena i „Ave Maria“ Michaela Nikolića koji je inače član zbora.“

Na kraju konferencije gvardijan je podsjetio kako je crkva Majke Božje Trsatske do ovogodišnje proslave blagdana Krista Kralja, oprosna crkva u kojoj se uz ispunjenje zadanih uvjeta može dobiti potpuni oprost.

Skip to content