Najavljen program Svjetskog dana bolesnika
Kategorija:
Vijesti

web-presU ponedjeljak 6. veljače u kapucinskom samostanu Gospe Lurdske na Žabici na tiskovnoj konferenciji najavljen je program obilježavanja 25. Svjetskog dana bolesnika i proslava blagdana Gospe Lurdske. Program su predstavili: predsjednica Organizacijskog odbora dr. Asja Valković – Mika, ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupije mons. Nikola Uravić i župnik kapucinske župe Gospe Lurdske, fra Eugen Pavlek.

Ovogodišnju poruku pape Franje:  “Zadivljenost Božjim djelima: ‘Velika mi djela učini Svesilni…’ (Lk 1, 49)”, ukratko je predstavio mons. Uravić. Istaknuo je da svaki bolesnik doprinosi spasenju svijeta jer je u svojoj bolesti suobličen s Kristovim križem.  Opširnije o poruči ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupije govorit će na tribini u četvrtak 9. veljače u 18:30 kojom će započeti program obilježavanja Svjetskog dana bolesnika. Uz mons. Uravića, na tribini će gostovati: prof.dr.sc. Davor Štimac , Snježana Juričić, dipl.med.techn.i vlč. Ivica Klanac, najavila je dr. Asja Valković – Mika. Isti dan riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić slavit će misu u Domu za starije i nemoćne „Kantrida“. Središnje euharistijsko slavlje u povodu Svjetskog dana bolesnika bit će u subotu 11. veljače u 12 sati u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske. Predvodit će ga gospićko-senjski biskup u miru mons. dr. Mile Bogović. Pod misom će svi bolesnici moći primiti sakrament bolesničkog pomazanja, najavila je Valković – Mika. Isti dan slavi se i blagdan Gospe Lurdske te će blagdansku misu u 19 sati predslaviti gvardijan franjevaca trećoredaca s Pehlina mr. fra Milan Šokčević, najavio je župnik kapucinske župe fra Eugen Pavlek. Vjernike je pozvao na oprez tijekom misa, jer su neki, na žalost, prošle godine gužve u crkvi iskoristili za krađu.

Tradicionalno, u povodu Svjetskog dana bolesnika u ponedjeljak 13. veljače bit će služena misa u Psihijatrijskoj bolnici Lopača. Predvodit će je vlč. Marko Šarić. Događaji u povodu proslave Svjetskog dana bolesnika i svetkovine Gospe Lurdske odvijaju se u organizaciji: Riječke nadbiskupije, Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Medicinskog fakulteta Rijeka, Doma zdravlja PGŽ, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i Medicinske škole u Rijeci. Pokrovitelji događaja su Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Skip to content