Najavljen program proslave sv. Vida

web-svid1U prostorima katedrale sv. Vida u Rijeci u srijedu 7. lipnja najavljen je program proslave zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke.

Trodnevna duhovna priprava počinje u ponedjeljak 12. lipnja  u 18 sati blagoslovom i podizanjem zastave sv. Vida uz zvuke Gradske glazbe Trsat te svečanim misnim slavljem kojega će predvoditi riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Taj dan Ured za obitelj Riječke nadbiskupije proslavlja 15. godišnjicu kontinuiranog djelovanja te će misa na osobit način biti posvećena obiteljima. Nakon mise u 20 sati na programu je svečani koncert HNK Ivana pl. Zajca, najavio je rektor Katedrale mons. Matija Matičić.

Drugog dana priprave, u utorak 13. lipnja misu u 18 sati predvodi vlč. Mario Gerić. Nakon mise za sve zainteresirane organiziran je obilazak katedrale sv. Vida i Galerije uz stručno vodstvo Marka Medveda i Mateje Jerman. Posebnost trećeg dana duhovne priprave, srijede 14. lipnja jest  svečana Večernja koju u 18 predvodi riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić s uvođenjem u službu novog začasnog kanonika opata dr. Christophera Zielinskog OSB Oliv., predstojnika Ureda za liturgiju Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, rekao je mons. Matičić. Nakon svečane Večernje na rasporedu je misno slavlje koje predslavi vlč. Mario Gerić, a nakon mise svečani koncert duhovne glazbe zbora „Schola Cantorum Rijeka“. Početak koncerta je u 20 sati, a uz zbor nastupaju prvaci Opere HNK Ivana pl. Zajca sopranistica Kristina Kolar i bariton Robert Kolar, te ansambl „Dulciana“ kojega čine solisti Schole Cantorum Rijeka.

web-plakatNa sam blagdan sv. Vida u četvrtak 15. lipnja svečana pontifikalna misa uz dodjelu Medalja sv. Vida zaslužnim vjernicima laicima na rasporedu je u 11 sati i  predvodi je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Misno slavlje na talijanskom jeziku u 9:30 predvodi tršćanski biskup u miru mons. Eugenio Ravignani, dok će u 18 sati svečanu procesiju od katedrale sv. Vida, ulicama grada do Trga riječke rezolucije i euharistijsko slavlje predvoditi gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, najavio je mons. Matičić. Također, misa u Katedrali bit će slavljena i u 7 sati ujutro, a od 13 do 17 sati vjernicima će na čašćenje biti izložena relikvija sv. Vida.

Blagdan sv. Vida Dan je grada Rijeke te je bogat program proslave predstavila voditeljica Kabineta gradonačelnika grada Rijeke Doris Šajn. Detaljan program nalazi se na službenim mrežnim stranicama Grada Rijeke, a ove godine na tradicionalni prijem kod Gradonačelnika 13. lipnja doći će 199 mališana starosti do 10 godina, a koji nose ime sv. Vida.

Na konferenciji je najavljeno i 10. jubilarno izdanje Vidfesta – festival popularne duhovne glazbe. Održat će se u dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, u petak 16. lipnja s početkom u 20 sati. U obaveznom dijelu programa nastupit će devet izvođača, a u revijalnom Pjevački zbor mladih „Josip Kaplan“. Ulaz je besplatan, a sav dobrovoljan prilog bit će dobiran riječkom hospiciju „Marija Krucifiksa Kozulić“. Na kraju, rektor Katedrale zahvalio je Gradu i drugim partnerima u organizaciji dostojanstvene proslave blagdana sv. Vida i Vidfesta te potaknuo vjernike na sudjelovanje u proslavi kao i pomoći riječkom hospiciju.

 

Skip to content