Najavljen program proslave 650. obljetnice dolaska slike Majke Milosti na Trsat
Kategorija:
Vijesti

20170629-02U franjevačkom samostanu na Trsatu u četvrtak 29. lipnja držana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen program proslave 650. obljetnice dolaska čudotvorne slike Majke Milosti u svetište Majke Božje Trsatske. Program je predstavio gvardijan franjevačkog samostana i čuvar Trsatskog svetišta fra Antun Jesenović, a o slici govorio povjesničar i trsatski franjevac fra Emanuel Hoško.

Stoljećima hodočasnici sagibaju svoja koljena pred Gospinom slikom, s molitvama, zahvalama i prošnjama. Sliku je prije 650 godina, po franjevcu i apostolskom propovjedniku Bonifaciju Napuljcu, Trsatskom svetištu darovao papa Urbav V., 1367., kao utjehu zbog gubitka Nazaretske kućice. Predaja kaže da ju je osobno naslikao sv. Luka evanđelista, rekao je trsatski franjevac i povjesničar fra Emanuel Hoško. Riječ je o triptihu u čijem središtu je Marija koja doji Isusa. U gornjem redu prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje i Otkupljenje. Lijevo je prikaz Navještenja u Nazaretu, u središnjem dijelu Marija koja je rodila Isusa i pruža ga nama. U desnom gornjem kutu prikaz je Isusa koji umire za nas na križu u Jeruzalemu i daje nam Mariju za Majku. U donjem redu prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici. Desno su sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao, apostoli. S lijeve strane su sv. Nikola, sv. Bartol i sv. Stjepan.

20170629-01Prvi zapis o slici dao je Franjo Glavinić u svojoj Historiji Tersatani iz 17. st., a na tragu  »Medvedgradske uspomene«, trsatskog arhiva kojega su franjevci preselili u Medvedgrad. Na žalost, arhiv nije sačuvan. A da je Trsat i prije bio hodočasničko mjesto dokazuju bule pape Martina V. iz 1419. i 1420. godine u kojima dijeli osobite oproste hodočasnicima na Trsat, rekao je fra Emanuel dodajući da su franjevci u Trsatsko svetište došli 1453. godine.  Do danas, pred Gospinom slikom sagibaju koljena hodočasnici, među njima je pred slikom kleknuo i najdraži trsatski hodočasnik – sveti Ivan Pavao II. koji joj je 2003. dao slici naziv -„Majka Crkve“.

Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine. Svečanost njene krunidbe održala se pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa, a Sveti Otac je već u 15. st. dopustio poseban oprost onima koji ju pohode. Franjevac i čuvar Svetišta, Riječanin fra Petar Francetić bio je zauzet i brižljiv čuvar Trsatskog svetišta i blizak prijatelj kardinala Francesca Barberinija koji je prvotno trebao okruniti sliku. No, neki rimski kaptol je darovao krunu, kazao je fra Emanuel.

20170629-03Svečana proslava 1. srpnja

Neovisno kako je nazivali, brojni hodočasnici doći će na proslavu u subotu 1. srpnja. Svećenici će na raspolaganju za ispovijed biti od 8 sati ujutro,  a križni put na Kalvariji iznad trsatskog perivoja na rasporedu je u 9 sati. Papinog izaslanika Josipa Bozanića u 10:30 dočekat će trsatski franjevci na ulazu u crkvu Majke Božje Trsatske u kojoj će se održati uvodni dio programa. Svečana procesija prema oltaru u trsatskom perivoju gdje će biti slavljena misa kreće u 11 sati. Predvodit će je mons. Bozanić u zajedništvu s drugim biskupima i svećenicima. Pozdravnu riječ uputit će riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, a generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić pročitat će pismo Svetoga Oca koje je papa Franjo uputio u povodu 650. obljetnice dolaska slike na Trsat. Uz papinog izaslanika, pratitelji će biti kancelar Riječke nadbiskupije mons. Nikola Imbrišak i gvardijan fra Antun Jesenović. Na kraju popripčesne molitve provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak uputiti će zahvalnu riječ papinu izaslaniku i okupljenim vjernicima, najavio je gvardijan.

Na kraju konferencije za novinare fra Emanuel Hoško otkrio je jednu zanimljivost vezanu uz kardinala Bozanića i Majku Božju Trsatsku. Kardinal Bozanić za biskupa je zaređen 10. svibnja, na blagdan Majke Božje Trsatske. Na svoj način on je vezan uz Trsat i do sada nam se nikada nije dogodilo da smo ga morali moliti da bude na nekoj proslavi, a da nije prihvatio, kazao je fra Emanuel.

Skip to content