Najavljen program Molitvene osmine za jedinstvo kršćana
Kategorija:
Vijesti

web-presica-ekumenaU prostorima katedrale sv. Vida u Rijeci u ponedjeljak 16. siječnja članovi Ekumenskog odbora Grada Rijeke predstavili su program Molitvene osmine za jedinstvo kršćana koji će se odvijati u molitvenom tjednu od 18. do 25. siječnja u Rijeci pod geslom: „Pomirenje – ljubav nas Kristova obuzima“ (2 Kor 5,14-20)

Ovogodišnja tema u duhu je pet stoljeća reformacije, ali i 20 godina kontinuiranog djelovanja Ekumenskog odbora u gradu Rijeci, poručio je biskupski vikar za pastoral i rektor katedrale sv. Vida mons. Matija Matičić. Tema je jedinstvena i u punom smislu ekumenska. Kristocentričnost koja je u središtu, ne stavlja nikakvu ‘sol na ranu’ jer je ključna i važna svim kršćanima. Krist je u centru i Krist nas prvi poziva na pomirenje, poručio je mons. Matičić.

Molitvena osmina počet će u srijedu 18. siječnja u 19 sati u svetištu Majke Božje Trsatske. 21. godinu u kontinuitetu Ekumenski odbor ga organizira i od samih početaka u njemu je pastor Baptističke crkve Giorgio Grlj.  Lijepo je znati da je za to vrijeme učinjeno puno da bi se kršćanske crkve u našem gradu prepoznale kao dionici istoga ‘domaćinstva’, što izvorno ‘ekumena’ znači, a kojega je domaćin sam Bog, rekao je pastor Grlj.

U četvrtak, 19. siječnja na nakanu Osmine molit će se u svim Crkvama koje sudjeluju u Molitvenoj osmini, dok će u petak, 20. siječnja u Pastoralnom centru „Riječ i život“ biti održan koncert suvremene kršćanske  glazbe. Tradicionalno, ekumenski malonogometni turnir bit će održan u dvorani „3. Maj“ na Kantridi u subotu 21. siječnja,  dok će u ponedjeljak, 23. siječnja u dvorani Prve riječke hrvatske gimnazije članovi molitveno-karitativne zajednice „Agape“ s vjeroučiteljem Miroslavom Radićem organizirati 13. Multimedijalnu molitva. Riječkim gimmnazijalcima ovo je 18. godina kontinuiranog ekumensko-karitativnog djelovanja. Program u gimnaziji počet će u 12:30, a isti dan, ali u 19:30 u prostorima Makedonskog kulturnog društva „Ilinden“, Makedonska pravoslavna crkvena općina „Sveti car Konstantin i carica Elena“ organizira molitveni program. Službeni završetak Molitvene osmine za jedinstvo kršćana bit će 25. siječnja u crkvi Gospe Lurdske na Žabici, najavljeno je na konferenciji. Detaljan program nalazi se i na službenoj mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije, kao i na Facebook stranici „Molitvena osmina za jedinstvo kršćana – Rijeka“.

 

 

 

 

Skip to content