Najavljen program čašćenja relikvija sv. Leopolda Bogdana Mandića

web-presica1Zvona crkvi u gradu Rijeci i brodske sirene pozdravit će u ponedjeljak 18. rujna oko 16 sati dolazak relikvija neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u kapucinsku crkvu Gospe Lurdske na Žabici gdje je ovaj svetac boravio 1923. godine,  od 16. listopada do 11. studenoga. Tijelo će u Rijeci ostati do utorka 19. rujna kada će u Padovu krenuti u 14 sati, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u kapucinskom samostanu u Rijeci u utorak 12. rujna. Na konferenciji su govorili: fra Eugen Pavlek, gvardijan kapucinskog samostana u Rijeci, fra Nikola Stanislav Novak, voditelj kauze za proglašenje svetim sv. Leopolda Bogdana Mandića i Zoran Nikolić, iz Organizacijski odbor.

Uz javnosti poznate činjenice iz života sveca koji je 28 dana boravio u riječkom kapucinskom samostanu, voditelj kauze fra Nikola Stanislav Novak otkrio je da sv. Leopold nije bio 12., nego 15. dijete u obitelji. Taj podatak otkriven je tek prije nekoliko godina pronalaskom spisa iz matičnog i župnog ureda u Herceg Novom. Govoreći o Leopoldovom boravku u Rijeci, ali i ljubavi prema hrvatskom narodu istaknuo je kako je u Rijeku došao 1923. biti ispovjednik Hrvata i Slovenaca. No, kako je već bio glasoviti ispovjednik privržen padovanskom narodu, tako su narod, biskupi i svećenici iz Padove tražili njegov povratak. Bili su toliko potreseni njegovim odlaskom u Rijeku da su odmah uputili molbe da se što prije vrati jer ne mogu bez njega. Tako je Leopold, iako se silno radovao dolasku u Rijeku, morao nakon kratkog boravka (28 dana je boravio u Rijeci) vratiti se u Padovu, rekao je fra Nikola.

web-1-franikola„Njegovo srce uvijek je težilo da bude na ovoj strani obale, među svojim narodom. Ljudima je u Padovi često govorio da se osjeća kao ptica u krletki, te da je njegovo srce s onu stranu mora.” Također, potkraj I. svjetskog rata 1917. i 1918. godine  morao je boraviti u zatočeništvu u južnoj Italiji jer je, smatrali su Talijani, ugrožavao svojom prisutnošću u Padovi, ishod I. sv. rata.  Iako je u svojoj skromnosti živio povučeno i nije se bavio politikom, nije se htio odreći svoje hrvatske pripadnosti i to je bio razlog zašto Leopold nije mogao ostati ni u Padovi nego su ga poslali u zatočeništvo u južnu Italiju, rekao je fra Nikola. Na kraju je kazao kako se privrženost Leopolda hrvatskom narodu očitovala i kroz njegove riječi: “Krv nije voda!”

Program hodočašća

Relikvija neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Rijeku će doći u ponedjeljak 18. rujna u 16 sati, najavio je gvardijan kapucinskog samostana u Rijeci fra Eugen Pavlek. Program dočeka počet će u 15:30 sati plesom Bokeljske mornarice. Nakon dočeka koji će biti u Ciottinoj ulici, sarkofag će se unijeti u crkvu u kojoj će početi molitveni program: bdijenje

Svečano euharistijsko slavlje 19 sati predvodit će riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Nakon mise je bdijenje i misa u 23 sata koju će predslaviti povjerenik za sveučilišni pastoral vlč. Marko Šarić, a liturgijsko pjevanje animirati združeni zbor zajednica mladih Riječke nadbiskupije. Crkva će ostati otvorena cijele noći i program bdijenja organizirat će molitvene zajednice i udruge. Također, uz čašćenje tijela sv. Leopolda, vjernici će moći pristupiti sakramentu ispovijedi u kripti crkve Gospe Lurdske (donja crkva), najavio je fra Eugen.

U utorak, 19. rujna od jutarnjih sati bit će omogućena molitva pred relikvijama, dok će prva misa biti slavljena u 6:30 sati. Svečano euharistijsko slavlje u 10 sati predslavi krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak.  Ispraćaj i polazak relikvija za Padovu predviđa se oko 14 sati, najavljeno je na konferenciji.

Očekuje se do 50 tisuća hodočasnika te je angažiran i veliki broj volontera, a na snazi će biti posebna regulacija prometa, a ulaz za hodočasnike u crkvu bit će moguć samo na glavni ulaz. Detaljnije informacije mogu se pročitati na: Press – Tehničke informacije

Uz tijelo sv. Leopolda u crkvi će se izmjenivati članovi različitih molitvenih zajednica i udruga, a sve potrebne informacije mogu se pročitati i na službenoj mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije. Nakon konferencije novinari su razgledali soba u kojoj je boravio sv. Leopold Bogdan Mandić.

 

TEHNIČKE INFORMACIJE

Ciottina ulica od raskrižja s ulicom Ivana Pavla II. do kraja ( Riječki neboder ) bit će zatvorena za promet vozila.

Svi koji dolaze organizirano autobusima bit će prihvaćeni na Željezničkom kolodvoru i upućivani Krešimirovom ulicom prema Žabici.

Za one koji dolaze individualno, mole se da koriste neka od okolnih javnih parkirališta s kojih je moguć pristup do Krešimirove ulice.

U crkvu će se ulaziti ISKLJUČIVO s južne strane (iz Krešimirove ulice ) uz mogućnost korištenja ZAPADNOG stepeništa.

U samoj crkvi će se za pristup tijelu koristiti lijeva lađa, a oko sarkofaga će se prolaziti u dvije kolone koje se nakon prolaska spajaju u jednu.

Izlaz iz crkve bit će ISKLJUČIVO na ISTOČNA vrata uz mogućnost izbora izlaza na Ciottinu ulicu ili prolaskom kroz dio crkve povratkom na terasu ispred crkve. S terase izlaz će biti dopušten samo korištenjem ISTOČNOG stepeništa.

Oni koji požele zadržati se u crkvi radi molitve i ostajanja u sabranosti, moći će koristiti crkvene klupe do kojih će se dolaziti putem koji vodi prema crkvenoj terasi. Za izlaz iz crkve također će se koristiti ISTOČNA vrata.

Smjerovi kretanja bit će jasno označeni, a volonteri će dodatno pomagati u orijentaciji i kretanju.

Praćenje misa za sve koji neće moći biti u gornjoj crkvi, osigurano je putem tri video zida: jedan u Ciottinoj ulici, na terasi gornje crkve i u donjoj crkvi ( kripti ).

Za sve koji će čekati ulazak u crkvu osigurat će se voda za piće. Trasa dolaska nudi i druge sadržaje (ugostiteljske lokale, trgovine) tako da će svi hodočasnici moći udovoljiti svojim potrebama ukoliko se čekanje do ulaska u crkvu oduži.

O sigurnosti i redu brigu će voditi redari izabrani iz redova braniteljskih udruga, a svekoliku pomoć i potrebite informacije pružat će brojni volonteri. Sve službe bit će jasno označene akreditacijama te će se svatko moći s pouzdanjem obratiti bilo kojem volonteru.

(Organizacijski odbor)

 

Skip to content